Lægerne vurderer nu, at det var en kiksekage med rå æg fra en privat hønsebesætning, der i weekenden tog livet af en 44-årig familiefar og hans 18-årige søn i Ejstrupholm ved Horsens.

De veterinære myndigheders rettede i går en alvorlig mistanke imod det hjemmelavede bagværk, efter at der blev fundet salmonella-bakterier i de to mænds blod og afføring.

Den afdøde chaufførs søster bekræfter over for B.T., at en anden familie var på besøg i juledagene. Med sig havde de en hjemmelavet kiksekage.

Familien har ikke overblik over, hvor mange der spiste kiksekage, og det er også uklart, hvor mange af de i alt syv børn, der bagefter har haft symptomer på salmonella-forgiftning.

Men ifølge de veterinære myndigheder fik man mistanke til kiksekagen, fordi medlemmer fra begge familier har været syge efter at have spist kagen.

"Vi ville have smidt den ud, hvis der havde været noget i vejen med den. Det var der tilsyneladende ikke. Mere kan jeg ikke sige," forklarer søsteren, som undrer sig over, at den 44-årige mand døde efter kun to døgns diarrée, mavesmerter og opkastninger, og at den sindslidende søn kun havde få timers ubehag, før han døde.

Den dybt rystede enke ønsker ikke at udtale sig. Hun vil udelukkende koncentrere sig om at opbygge en hverdag for de seks overlevende børn, hvoraf den yngste er tre år.

Derudover har en ni-årig datter været indlagt med salmonella-forgiftning. Hun er udskrevet og meldes udenfor fare.

Oplysninger om, at medlemmer af den familie, der kom med det sandsynligvis salmonella-inficerede julebag, skulle have haft lignende symptomer på madforgiftning, afvises af familien selv. Hønsene fra den lille besætning vil blive aflivet og undersøgt.

Statens Seruminstitut og Fødevareregion Vejle har uafhængigt af hinanden haft prøver fra de to mænd og et større udvalg af fødevarer fra den ramte families husholdning til undersøgelse.

I går bekræftede begge institutioner, at de to østjyder døde af en salmonella-forgiftning af typen Enteritidis. Den forekommer typisk i fjerkræ og rå æg.

Kåre Mølbak, afdelingslæge på Statens Seruminstitut vurderer, at de to mænds salmonella-infektion hurtigt kan have udviklet sig til en blodforgiftning.

"Det er meget usædvanligt, at det går så hurtigt, og det kan skyldes en blodforgiftning. En anden forklaring kan være, at de har indtaget store mængder af salmonella, eller at de ikke har været særligt modstandsdygtige," siger Kåre Mølbak.

Han forventer, at de veterinære myndigheder i løbet af to-tre dage kan udpege en nøjagtig kilde til den dødelige forgiftning.