Slotte, ære, magt og hurtige biler giver adgang til masser af smukke piger, fest og farver. Sådan har det altid været for unge fyrster og prinser. Vor tids prinser har heller ikke problemer med at løbe hornene af sig

Kronprins Frederik er lidt af en søndagsskoledreng. Herhjemme er der måske ikke så mange, der vil skrive under på det. Men sammenligner man ham med den opførsel, andre prinser leverer ude i verden, kan vi alle være glade.

Vi har hørt den før, at vor 34-årige Frederik er til smukke piger. Tilnavnet »Turbo Prins« får han svært ved at ryste af sig. Men ellers er der ikke rigtig noget skidt at sige om ham.

Vi sætter her nogle af vor tids prinser under lup. Det er ikke kun artigheder, der graves frem, og som medier verden over har fokuseret på.

Frederik har - ligesom sin morfar, kong Frederik IX - ladet sig tatovere. Et svensk blad, Expressen Magasinet, mener ikke, det bliver kedeligt, når Frederik gifter sig. Mary Donaldson skulle nemlig være en beslutsom kvinde, der allerede er begyndt at skrive sin biografi.

Men måske bliver det slet ikke de to, som gifter sig! Rygter vil vide, at det i virkeligheden slet ikke var Frederik, der fik Mary til Danmark, og at han faktisk blev ret forbløffet, men bestemt ikke ked af det, da hun i starten installerede sig i hans lejlighed på Amalienborg.

At de er glade for hinanden, er der mange billeder, der kan vidne om. Det, der sådan kan fortælles om Frederik og de fleste andre europæiske prinser, er det rene vand i forhold til f.eks. Bruneis skandaleprins, Jefri Bolkiah.

Den 50-årige prins er far til 35 børn med fire koner og bror til Bruneis sultan, Haji Hassanal Bolkiah. I ti år var Jefri det lille olieriges finansminister. Det var ikke en god idé. Han kan lide at gå på kasinoer, og han elsker damer, og det behøver ikke kun at være én ad gangen.

Han har brugt uhyrlige summer og været med i tvivlsomme investeringer for mere end 40 mia. dollar. På et tidspunkt blev det så vildt, at sultanen fyrede brormand og slæbte ham og 70 andre for retten. Jefri blev tvunget til at sælge ud for at betale tilbage. Men han er stadig enormt rig.

Under retssagen kom det bl.a. frem, at prins Jefri i London har haft 40 callgirls til sin rådighed, når han var der. Han er så vild i varmen, at han kalder sine to lystyachter »Nipples 1« og »Nipples 2« (»Brystvorte 1« og »Brystvorte 2«).

Til sit luksuriøse liv brugte han over en tiårsperiode 2,7 mia. dollar. Helt så meget får han ikke længere lov at bruge. Han er sat under administration, men får stadig lov at bruge svimlende beløb. På et tidspunkt stod han som ejer af 2.000 biler og 17 fly, foruden en stor hotelkæde.

Prinseprestigen fik et slemt hak, da en amerikansk kvinde anklagede ham for at have holdt hende som sexslave. Han slap for en sag i USA på grund af diplomatisk immunitet.

Ondsindet er sladderen om den europæiske kongefamilies nyeste gom, Laurent af Belgien, 39 år, som 12. april giftede sig med den ti år yngre belgisk-engelske landmåler Claire Coomba.

Prins Laurent har i rygternes verden meget at slæbe rundt på. Inden han fandt sin udkårne, vakte det opmærksomhed, at han havde stævnemøder med en kendt sexstjerne, Wendy van Wanten. Et bekendtskab der blev stoppet af forældrene, Belgiens kong Albert og dronning Paola.

Laurent, som er det belgiske kongepars anden søn, har haft ry for at jage alt med skørter. Han skulle også have haft et godt øje til den svenske kronprinsesse Victoria, før han gik til brudeskamlen.

Helt nemt har det heller ikke været for den belgiske prins. I sladderens »blå bog« har han måttet lægge øre til, at Albert måske ikke er hans rigtige far, og at hans mor Paola skulle have fået ham med en spansk aristokrat.

Ganske vist er det dog, at farmand Albert også har haft sjov i sine yngre dage. I 1999 vedgik han, at han har været en utro ægtemand og i London har en uægteskabelig datter, som nu er 34 år.

En af de virkelig slemme drenge i Europa er samtidig en af de mest blåblodede, prins Ernst August af Hannover, der f.eks. kan prale af, at han er med på listen af engelske tronarvinger. Godt nok langt nede, omkring nr. 445. Det er briterne glade for.

Det polerede Ernst Augusts blakkede renommé, da han giftede sig med Monacos prinsesse Caroline, men af det onde var, at der også kom mere spotlight på ham.

Selv om Ernst August er ved at være midaldrende, næste år 50 år, er han fortsat en ægte kongelig slagsbror. Han har i fuld offentlighed ved adskillige lejligheder vist sine evner, bl.a. ved at slå fotografer og restauratører ned.

Han har fået kæmpebøder og gennem årene samlet masser af overskrifter. Nu risikerer »voldsprinsen« også at ryge i spjældet, fordi han ikke kan styre sprutten. Når den går ind, går forstanden ud på Ernst August. Det gjorde den bl.a. 21. februar i år.

Sammen med Caroline holdt han et fødselsdagsselskab for sine børns skilærer i Zürs i Østrig. Det var lydanlægget, der fik Ernst August til at gå så bersærk, at han skreg »Fuck You« til en tekniker, Marco Rusch, mens han truede: »Du får ét minut til at klare sagen«. Det gik ikke i Ernst Augusts øltåge hurtigt nok, så Marco Rusch blev overfaldet og slået med en stol. Sagen ligger nu hos anklageren i Feldkirch.

Ernst August har flere gange været til afgiftning, men hidtil uden vedvarende effekt. Skandalerne har også givet ham tilnavnet »Prins Pis«. Han har nemlig en trang til at urinere offentligt og er simpelthen ikke en kærkommen gæst ved de fleste europæiske hoffer - om end til tider en nødvendig. Men hans uligevægtighed og hårdtslående temperament er simpelthen for meget.

Det siges, at prinsesse Caroline er bekymret for, om hendes søn, nu snart 19-årige Andrea, der har en borgerlig far, Stefano Casiraghi, som omkom ved en bådulykke da han var lille, påvirkes af sin papfar og papbror. Ernst August junior, 20 år, forstår ligesom farmand at more sig.

Andreas morbror, Monacos prins Albert, 45 år, har i mange år været en eftertragtet ungkarl, uden at det er lykkedes nogen af verdens flotteste kvinder at få en krog i ham. Hans rygte som playboy er uomtvisteligt.

Men folk er også begyndt at spekulere i, hvorvidt han er til mere, efter at han i januar i år under stort hemmelighedskræmmeri kom til Sverige for at deltage i den årlige Scandinavian Gay Festival i Åre. Billederne af Albert, der morer sig sammen med mænd, forklædt som kvinder, har været verden rundt.

Det hollandske kongehus er røget ind i en skandalehvirvel, efter at den hollandske kronprins Willem-Alexanders kusine, prinsesse Margriet, har åbnet for sluserne. Hun skulle bl.a. have sagt, at kronprinsens bror, 34-årige Johan Friso, på vej til storebrors bryllup med Maxima glad vinkede med den ene hånd og med den anden gav det hollandske folk »fingeren«.

På et tidspunkt var der så mange rygter om, at han var homoseksuel, at han offentligt benægtede det. Johan Friso har herefter vist sig med forskellige veninder.

I England har unge prins Harry gjort sig bemærket ved, før han var 18 år, både at prøve at ryge hash og se for dybt i flasken. Farmand prins Charles har det ligesom sin far, prins Philip, med at være for åbenmundet. Så meget at dronning Elizabeth føler, at Charles er med til at få monarkiet ned i rendestenen. Det er afsløret af nære medarbejdere til dronningen.

Utroskaben med Camilla Parker-Bowles har heller ikke gavnet mor-søn-forholdet. Offentligt har de, da spekulationerne blev for mange, forsikret, at de har det fint med hinanden. Royale eksperter mener ikke, det var det smarteste træk Charles foretog, da han i forbindelse med sin 50-års fødselsdag i 1998 i en TV-dokumentar i ITV lod fire af sine egne folk hjælpe med programmet.

Her kom det frem, at Prinsen af Wales ikke synes, det er en dårlig idé, hvis mor abdicerer. Bagefter var forklaringerne mange og masser af skriverier om, at det nok var prins William, og ikke Charles, der engang skal efterfølge dronning Elizabeth.

Herhjemme kan vi kun prale af at have en sporty kronprins, der måske nok kan lide damer. Men man behøver vel ikke at være munk for at være kronprins.