Flere anmeldere samt en en ekspert i »crowd safety« har kritiseret afviklingen af koncerten med Prince onsdag aften på Skanderborg Festival. Festivalen tager kritikken til sig, men afviser, at sikkerheden og beredskabet er for dårlig.

Omkring 53.000 mennesker var onsdag aften samlet foran Bøgescenen på førstedagen af Smukfest i Skanderborg, og det var koncertpladsen ikke gearet til, mener flere anmeldere dagen derpå. Morten Thanning Vendelø, forsker i såkaldt »crowd safety« ved CBS, er ifølge ing.dk enig i kritikken.

»Med udgangspunkt i omtalerne og min erfaring mener jeg, at man fra Skanderborg Festivalens side bør spørge sig selv, om der er godt nok styr på tingene, eller om man har været heldige,« siger Morten Thanning Vendelø til ing.dk.

Hos festivalledelsen i Skanderborg tager man kritikken til sig, men understreger, at man har taget de fornødne forholdsregler:

»Vi arbejder altid på at afvikle koncerter så godt som muligt og tager gerne imod inputs, som kan forbedre afviklingen yderligere. Men jeg vil gerne slå fast, at vi har et beredskab, der er udarbejdet med myndighederne, vi har læger, sikkerhedsfolk og lignende på plads i skoven, og i år har vi lavet ekstra udgange ved Bøgescenen og udvidet området ganske betragteligt. Vi håber selvfølgelig, at flere gæster får øjnene op for det udvidede område, for det kan give folk en bedre oplevelse, end det var tilfældet under Prince-koncerten,« siger Poul Martin Bonde, talsmand for Smukfest, til Berlingske Nyhedsbureau.

Morten Thanning Vendelø mener, at Skanderborg vil stå med samme problem som Roskilde Festival i 2000, da ni mennesker blev mast til døde under en Pearl Jam-koncert, hvis man ikke har styr på hvor mange, der bliver lukket ind. Der bør være adgangskontrol til Bøgescenen, lyder det.

»Publikum kan strømme til scenen fra alle mulige steder. Da der ikke er sluser som på Roskilde, har man ingen styr på, hvor mange mennesker der bliver lukket ind. Meget tyder på, at der er betydeligt flere, end hvad man burde tillade,« siger Morten Thanning Vendelø og henviser til ulykken på Roskilde Festival i 2000:

»Problemet var især, at man ikke kunne kommunikere med folk, da ulykken skete. Det problem vil man også stå med på Skanderborg, hvis der sker noget lignende. Samtidig er spørgsmålet, hvordan man kommer ind til de tilskadekomne, hvis de står inde i midten af en »crowd«. Der er baggrund for alvorlige overvejelser hos Skanderborg-folkene, som jeg ser det,« siger han til ing.dk.

Beredskabschef i Skanderborg Kommune, Bjarne Vinther, siger ifølge ing.dk, at han ikke var utryg på noget tidspunkt, og at der ikke var flere mennesker end tilladt. Han peger blandt andet på, at der er bænke foran Bøgescenen, der fungerer som »bølgebrydere«.