En sund krop sørger dagligt for, at celler og væv holdes fri for affaldsstoffer. Det sker via kroppens udrensningsorganer, bl.a. lever, nyrer, lunger, hud, tarme og skeden (hos kvinder). Der er på den måde mange 'udveje', når kroppen renser ud.

Vi kvinder har skeden og livmoderen som 'en ekstra udgang' for affaldsstoffe. Gennem den månedlige menstruation renses livmoder og underliv, så der hele tiden er gjort klar til en evt. graviditet.

Når kvindens produktion af østrogen falder, lukkes denne mulighed ganske langsomt. Det betyder altså, at der er en ”udvej” mindre.

Hvis kroppen stadig belastes med den samme mængde affaldsstoffer, må den gøre noget nyt for at komme af med affaldsstofferne. Det er en ren overlevelsesmekanisme. Kroppen sørger for at temperaturen stiger, så affaldsstofferne 'brændes' af via stofskiftet.

De kan også komme ud som sved, da kroppen ikke må ophedes for meget. Sved sørger for at kroppen nedkøles igen.

Kvinde,r der har for meget syre i kroppen, har levet for usundt, stresset for meget, indtaget medicin, røget, drukket alkohol regelmæssigt og har haft andre uhensigtsmæssige vaner - måske endda dyrket for lidt motion - døjer sandsynligvis med flere hedeture and andre. Simpelthen fordi de 'overophedes' for at få affaldsstofferne ud.

Min erfaring med kvinder, der døjer med overgangasalderen, er, at de bør spise flere grøntsager, mere frugt og færre animalske spiser.

Det er desuden vigtigt ikke ay spise for mange typer mad i det samme måltid. Dvs. at spiser du kartofler, så bør det være uden kød, men med grønsager og salat og omvendt.

At skære ned på sukker, slik, kager chokolade, tobak og alkohol er et must for at få bugt med hedeturene.

Foto: Scanpix
Vis mere

Ugens gratis opskrift

Ingredienser: Bønne- og linsesalat

- 50 g udblødte, kogte, sorte bønner

- 50 g grønne linser

- 1 grøn courgette i strimler

- 5 store cherrytomater i kvarte

- 3 grønne asparges snittet på langs

- 1 kop friske majs

- 1 rød snackpeber

Marinade:

- 2 spsk olivenolie

- 2 tsk citronsaft

- 1 spsk sojasauce

- 2 pressede hvidløgsfed

Sådan gør du: 1. Pisk marinaden sammen og vend bønner, linser og alle grøntsagerne i 2. Lad salaten trække i mindst 1 time i køleskabet, inden du serverer den i en lille skål.

Læs også: