Den berygtede sigøjner-boss, Gimi Levakovic, blev torsdag dømt til udvisning af Danmark samt dømt til et års og tre måneders fængsel for blandt andet ulovlig våbenbesiddelse.

'Sigøjner-bossen' bliver dog ikke akut fløjet til Kroatien, hvor han er statsborger, men skal afsone en del af sin dom i Danmark.

Det kan virke uforståeligt for den almene dansker, men det er der nogle helt særlig regler omkring.

BT har været i kontakt med Justitsministeriet for at få uddybet de regler.

Proceduren:

Så snart den pågældende person modtager sin endelige dom, begynder en særlig enhed i Justitsministeriet, ved navn Task Force Hjemsendelse, en proces med henblik på at få sendt den udviste ud af Danmark hurtigst muligt, så han ikke skal afsone hele sin fængselsstraf i Danmark.

Justitsministeriet indgår et samarbejde med kriminalforsorgen i Danmark og den pågældende myndighed i det land, som den udviste skal sendes til.

De danske myndigheders opgave er at få rejst sagen rent administrativt og oversat dokumenter og indlede forhandlinger med de administrative myndigheder i landet.

Det land, som personen er udvist til, er ikke tvunget til at tage imod den udviste. Særlige EU-regler afgør, hvornår landet skal sige ja. Afslagsgrunde kan for eksempel være, at EU ikke mener, det vil fremme resocialiseringen af den udviste, at personen er dømt for noget i Danmark, der ikke er strafbart i det pågældende land, eller at der er for kort tid til, den udviste bliver prøveløsladt for sin straf i Danmark, hvilket automatisk vil udvise personen fra Danmark.

Selve processen med at få den udviste sendt ud af landet kan tage alt fra få til flere måneder. Behandlingstiden afhænger af hvilket land, der bliver udvist til. Nogen lande behandler optagelsen af den dømte administrativt, mens andre lande skal have sagen for en domstol, hvor den pågældende kan appellere, og så kan det trække ud.

Alle regler er indskrevet i en notits om hjemsendelsesindsatsen af Justitsministeriet.

Særlige regler:

Mindst 75% af sagerne om udvisningsdømte udlændinge, der kan overføres til afsoning i hjemlandet, skal fremover forelægges for Justitsministeriet inden 20 dage. Indtil nu har målet været 30 dage for alle sager.

Mindst 75% af disse sager skal rejses over for den udenlandske myndighed, der har kompetencen, inden 45 dage. Indtil nu har målet været 60 dage for alle sager.

Fakta:

I 2014 var antallet af udviste ved dom således ca. 1.500, hvor det i 2013 var ca. 1.810. Antallet i 2011 og 2012 var henholdsvis ca. 1.020 og ca. 1.380.