Der dør cirka en person under 25 år om ugen som konsekvens af at have taget rusmidler.

Og det har fået den 74-årige psykiater og overlæge Henrik Rindom, der er tilknyttet Stofrådgivningen, til at nedskrive fire gyldne regler, hvis en ung skulle få lyst til at prøve rusmidler.

Det fortæller han hos Radio4 i programmet 'Hjælp – jeg er forælder'.

Hvorfor er det vigtigt at fortælle unge mennesker, hvordan man tager stoffer?

»Jeg vil ikke blive ved med at sige, det er forbudt. Så nu er jeg gået over til fire regler for, hvordan man undgår at dø af at tage rusmidler,« siger han til B.T.

Henrik Rindom peger på, at det kan føles forbudt for de unge at tale om, at de har taget et rusmiddel. Og det er her, hele problemet starter.

»Jeg mangler noget åbenhed. Det, der gør, at de unge ikke vil tale om det, er jo, at de bliver tudet ørerne fulde om, hvor forbudt det er,« siger Henrik Rindom til B.T og tilføjer.

»Det betyder, vi ser unge mennesker, som dør af at have taget rusmidler. De begår de samme fejl igen og igen,« fortsætter han.

Henrik Rindom er overbevist om, vi skal ændre vores tankegang om unge og rusmiddelkulturen, som de bliver mødt af.

»Det er et kæmpe problem, for vi ved, alle stofferne er der. Derfor synes jeg, det ville være rart, hvis vi kunne nedtone forbuddet, så det var legitimt for de unge mennesker at fortælle os om, hvad det er for en rusmiddelkultur, de møder,« lyder det fra Henrik Rindom.

Det kan måske være svært at se for sig, hvordan budskabet skal formidles over middagsbordet i hjemmene, men han er helt overbevist om, det kan have en positiv virkning, hvis reglerne kommer ud i de danske hjem.

»Jeg har ikke en klar plan for, hvordan vi banker det her budskab ud i samfundet, men jeg er sikker på, billedet vil se anderledes ud, hvis det var derude,« siger Henrik Rindom.