Der har længe været dystre meldinger om den kommende vinter i Europa.

Gasleverancerne fra Rusland er faldet stødt. Og nu er de havnet i nul, efter Rusland fredag lukkede for Nord Stream 1-gasledningen på ubestemt tid. Uanset hvad der sker nu, vil det få alvorlige konsekvenser i Europa til vinter.

Det slår en dansk ekspert fast over for B.T., efter nyheden om lukningen af Nord Stream 1 ramte fredag aften.

Den umiddelbare årsag fra den russiske gasgigant Gazprom er en lækage.

»Der har gennem det seneste halve år været det ene problem efter det andet med Nord Stream 1. Hvem er overrasket over meldingen om lukningen på ubestemt tid? Jeg er i hvert fald ikke,« siger professor ved Institut for Planlægning på Aalborg Universitet Brian Vad Mathiesen til B.T.

Siden Rusland invaderede Ukraine 24. februar i år, har europæiske lande i stort set samlet flok været enige om en række sanktioner mod Rusland og præsident Vladimir Putin.

Til gengæld har Rusland truet med manglende gasleverancer.

Og løbende har EU-lande beredt sig på en situation som den, der netop er opstået.

»Leverancerne i Nord Stream 1 har længe været på bare 20 procent. Så det betyder blot, at vores forsyningssikkerhed er yderligere truet,« siger Brian Vad Mathiesen.

»Selv med de 20 procent ville det blive svært at komme igennem næste vinter. Og derfor har man sat gang i at fylde gaslagrene rundt om i Europa til den kommende vinter,« siger han.

Selvom det faktisk går hurtigere end forventet med at fylde de europæiske gaslagre, så vil den kommende vinter ikke blive uden ofre.

Men forhåbentlig kan man forhindre, at mange personer kommer til at undvære varme i eget hjem.

»Kriseberedskabet er der jo netop for at undgå mangel på varme i boliger rundt om i Europa,« siger Brian Vad Mathiesen.

»Det er dog næsten givet, at industrier og virksomheder må lukke ned til vinter. Vi kan ikke blive ved med at producere sokker, hvis folk fryser i deres hjem,« siger Brian Vad Mathiesen.

Han slår fast, at lande i Østeuropa netop nu er værst stillet frem mod vinteren, men at vi også kan se kritiske situationer i lande som Italien, Frankrig og Tyskland.