Hvis den står på hummer til nytår, så skal du være sikker på, at den bliver aflivet ordentligt, skriver Dyrenes Beskyttelse. De har delt deres holdning på Facebook, og det har skabt en heftig debat blandt danskere på det sociale medie.

Du skal sikre dig, at dit luksuriøse stykke skaldyr bliver aflivet ordentligt. Sådan lyder - det logiske? - budskab fra Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse. Organisationens råd lyder, at man køber hummeren fra frost:

»Modsat fisk bliver hummerne ofte solgt levende hos fiskehandlerne. Det øger desværre risikoen for en pinefuld aflivning af krebsdyret, fordi folk selv skal slå det ihjel hjemme i køkkenet. Derfor anbefaler vi på det kraftigste, at danskerne undlader at købe levende hummere til nytårsaften, men i stedet køber hummere, der er aflivet,«siger Søren Kent Pedersen, ph.d. og dyrlæge i Dyrenes Beskyttelse.

Men hvis man så alligevel ender med en levende hummer, så er der kun én korrekt måde at aflive den på:

»... nemlig ved at stikke en stor og skarp kniv ned i krydset bag nakken på den. Kniven skal helt igennem, så den møder spækbrættet, og knivens skær skal vende mod hovedet, så man efterfølgende kan flække det i to. På den måde dør hummeren med det samme. At smide hummeren i kogende vand er fuldstændigt uacceptabelt,« siger dyrlægen.

Dyrenes Beskyttelse har delt deres budskab på organisationens Facebook-side, og det har skabt en heftig debat. Nogle mener, at det da slet ikke er så svært at aflive en hummer ordentligt, og det lyder mærkværdigt, hvis man bare smider levende skaldyret direkte ned i spilkogende vand. Andre påpeger, at man meget let kan undgå at plage dyr - man skal da bare gå hen at blive vegetar/veganer, så lider ingen dyr overlast.