Det må være et af verdens mest opsigtsvækkende restaurantlokaler, og det er endda Europas eneste undervandsrestaurant.

Men det betyder ikke, at den norske fine dining-restaurant Under ikke har problemer.

De er faktisk så store, at samtlige medarbejdere er blevet opsagt med sidste arbejdsdag midt i december.

Restauranten, der åbnede i 2019, fik ellers hurtigt en Michelinstjerne for maden, gæsterne skulle indtage fem meter under havets overflade. Med den danske køkkenchef Nicolai Ellitsgaard Pedersen ansvarlig for menuen. 

Og netop derfor er han også ærgerlig over udviklingen.

»Det er lidt noget lort,« fortæller han fra en telefon i Norge.

»Investorerne har valgt at kigge på mulighederne for et nyt koncept, og derfor har man opsagt alle medarbejdere inklusive mig, køkkenchefen.«

Mad og vin koster omkring 3.000 danske  kroner, som de spisende gæster kan nyde her, mens de ser havets liv glide forbi. 
Mad og vin koster omkring 3.000 danske  kroner, som de spisende gæster kan nyde her, mens de ser havets liv glide forbi.  Foto: Jonathan Nackstrand/AFP/Ritzau Scanpix
Vis mere

Restauranten er ejet af Stig Brede Ubostad, som til det norske medie Fædrelandsvennen fortæller, at restauranten bliver nødt til at ændre sit koncept for at få enderne til at mødes. Restauranten tjener ikke nok penge.

Trods unikt restaurantlokale, Michelin-stjerne og omtale i hele verden, herunder en forside af Time Magazine, kører det ikke rundt.

»Onsdag og torsdag har længe været vældig stille, mens weekenderne har været fine. Men der har manglet gæster,« forklarer køkkenchefen, mens han og medarbejderne gør klar til service fredag aften. 

Da de åbnede, var der et halvt års ventetid for at få et bord.

»Det har set ud til, at det kunne gå den vej i noget tid, og vi har holdt møder om det i noget tid. Jeg har sagt, at jeg synes, vi måtte skrue op for markedsføringen, hvis vi skulle kunne følge med andre restauranter. Vi kunne ikke leve på nyhedsværdien om, at vi er under vandet.«

37-årige Nicolai Ellitsgaard Pedersen var med helt fra starten i projektet - længe før den overhovedet åbnede. Og han har været ansvarlig for menuen og køkkenet hele vejen igennem efter tid på kendte, danske restauranter som Brøndums Hotel og Henne Kirkeby Kro.

Nicolai Ellitsgaard Pedersen har været en del af Under-projektet fra starten.
Nicolai Ellitsgaard Pedersen har været en del af Under-projektet fra starten. Foto: Jacob Johannes Buchard
Vis mere

»Jeg har brugt syv år på projektet. Derfor er jeg også lidt bitter og lidt irriteret over, at man ikke har gjort mere for at finde en løsning. Men altså. Det er jo ikke mine penge,« forklarer køkkenchefen.

»Jeg har gjort det, jeg blev ansat til. Passet mit arbejde og fået en stjerne. At de så vælger at ændre koncept, det er jo deres valg.

Og netop konceptet for Under skal ændres.

Det skal være mere kommercielt, forlyder det. Færre ambitioner om Michelin-stjerner og forhåbentlig flere gæster. Ifølge køkkenchefen har de i perioder haft 50 procent udenlandske gæster.

Men præcis hvad de unikke restaurantlokaler nu skal bruges til står ikke klart.

»Der er jo vildt mange muligheder i lokalet. Men jeg ville ikke kunne lave noget helt andet der. Det er en sindssyg oplevelse, vi har givet vores gæster - og jeg ville personligt have svært ved at gå ned i niveau nu. Derfor skal jeg heller ikke være med i det nye koncept,« siger Nicolai Ellitsgaard Pedersen.

Derfor stopper han sammen med alle de andre medarbejdere 17. december i år, og han aner ikke, hvad der så skal ske.

Restauranten Under ligger her og trækker sig ned under havet. Den er tegnet af det norske firma Snøhetta.
Restauranten Under ligger her og trækker sig ned under havet. Den er tegnet af det norske firma Snøhetta. Foto: Jonathan Nackstrand/AFP/Ritzau Scanpix
Vis mere

Ejer Stig Brede Ubostad siger til Dagens Nyheter, at restauranten efter planen åbner med et nyt koncept til marts næste år.

»Vi kan godt finde på at bede nogen (medarbejdere, red.) om at komme tilbage, når vi har landet et nyt koncept.«

Berlingskes madanmelder Søren Frank besøgte restauranten efter åbningen i 2019 og skrev således om oplevelsen:

»Den lange tur ned ad den imposante trappe til den store turkisblå væg, hvor vi har bord i første parket, føles dramatisk, nærmest historisk, det er, som om alt og alle i lokalet har en betydning.«

Omtalen sluttede ligeledes løftigt:

»På vejen hjem til hotellet kan vi hurtigt blive enige om, at Skandinavien har fået endnu en verdensklasserestaurant, som det bestemt er værd at rejse efter.«