Se hvordan kyllingeslagterierne får tilsat den hemmelige lage

Kryddermarineret kylling er ikke mærket med ’tilsat lage’, selvom der kan være 20 procent lage i

Ikke alt kyllingekød, der er tilsat vand, er tydeligt mærket med teksten ’tilsat X% lage’.

BT har fundet flere produkter, hvor kyllingekødet er tilsat mellem 11 og 20 procent vandholdig lage. Men fordi kyllingeslagteriet Rose Poultry, der står bag produkterne ’Spicy Kyllingebrystfilet’ og ’Barbecue marineret Kylling Brystfilet’, har tilsat krydderier i den vandholdige lage, er de ikke ifølge gældende regler forpligtet til tydeligt at oplyse forbrugerne om det store indhold af vand.

Som BT skrev i går, så undgår også svine- og oksekødsslagterierne de regler, der skal hjælpe forbrugerne med at gennemskue kvaliteten af det kød, de køber.

Reglerne siger, at kød tilsat en smagsneutral vandholdig lage tydeligt skal mærkes med ordene: ’Tilsat X% lage’, så forbrugerne let kan se, hvor meget vand, der er i produktet.

Men ved enten at tilsætte smagsforstærker i selve vandlagen eller ved at lægge kødet i en krydret oliemarinade, efter vandlagen er tilsat, undgår slagterierne kravet om den tydelige mærkning.

Tumblet kød

På kyllingeslagterierne har man valgt en tredje version for at undslippe reglerne.

Man tilsætter forskellige krydderier i den vandholdige lage, og dermed er lagen ikke længere smagsneutral. Man kalder nu kyllingekødet barbecuemarineret, men kødet indeholder helt op mod 20 procent vand.

Rose Poultry ønskede i går ikke at oplyse til BT, hvor stor en del af lagen der er vand, og hvor meget der er krydderier. Men på pakken kan man læse, at kun 80 procent af produktet ’Spicy Kyllingebrystfilet’, der kan købes i Netto, er kylling.

Ifølge kommunikationschef hos Rose Poultry, Anne Gitte Elbronn, behandles kyllingekødet helt anderledes end okse- og svinekødet, hvor den vandholdige lage sprøjtes ind i kødet med små nåle. Kyllingekødet er det, man i branchen kalder tumblet, hvor kødet røres rundt i en lage, mens det er under tryk, så lagen presses ind i kødet.

- Kyllingekødet bliver tumblet i en vand- og krydderiblanding. Og vand er vi nødt til at bruge for at kunne få krydderiet opløst, så det kan trænge ind i kyllingen og give den barbecuesmag, produktet har, siger Anne Gitte Elbronn.

Ved tumbling bliver lagen og dermed vandet ikke fordelt i hele kødstykket, men sidder i det yderste kødlag. Men det ændrer ikke på, at op til 20 procent af produkterne er en vandholdig lage.

Hjælp BT med at finde kød med vand

BT vil gerne se mange flere eksempler på kød, der er pumpet med vand. Derfor beder vi nu jer læsere om hjælp til at finde eksempler på kød med vandlage. Hvis du, når du alligevel er ude at købe ind i supermarkedet, ser kød, der et tilsat vand, så tag gerne et foto af etiketten og send det til os. Det du skal kigge efter er råt kød (stege, bøffer m.m.) som enten ser helt ferskt ud eller er tilsat en krydret marinade eller andet krydderi.

Kødet kan være alle typer kød, men vil typisk være oksekød, svinekød og kyllingekød. Se i ingredienslisten og se, hvor mange procent kød, der egentlig er i produktet. Se derefter om der står “Lage” efterfulgt af ingredienser som vand, sukker (eller glukosesirup) og salt og eventuelt krydderi-ekstrakt.

Finder du eksempler på kød med lage, så tag et foto af etiketten med din mobiltelefon og send det til 1929@bt.dk. Meget gerne med information om, i hvilket supermarked du har set produktet, og hvilket slagteri, der har lavet produktet.

Du må meget gerne tage fotoet, så man kan læse, hvad der står i ingredienslisten. Det vi efterlyser er produkter, hvor der ikke allerede tydeligt og med store bogstaver står på pakken, at produktet er tilsat lage.

Andre læser også