'Spiller med søde og dygtige Julie til dette dejlige arrangement på torsdag.'

Sådan skrev sangeren Søren Okholm på Facebook i april 2018. Den nævnte Julie er den 40-årige sangerinde Julie Berthelsen.

Nu skriver kalenderen 2020, og den 7. marts løber finalen til dette års Melodi Grand Prix af stablen.

Én af dem, der kæmper for en plads, er 41-årige Søren Okholm, og én af dem, der potentielt kan sende ham videre, er ingen andre end selv samme Julie Berthelsen.

Screenshot fra Søren Okholms Facebook-profil.
Screenshot fra Søren Okholms Facebook-profil.
Vis mere

Den anerkendte sangerinde er nemlig med i en af DR's tre distriktsjuryer, som skal være med til vælge, hvem der skal videre fra semifinalen til finalen.

Noget, der potentielt kan skabe frygt for manglende objektivitet, taget de to sangeres tidligere tætte samarbejde i betragtning.

Dette afviser Gustav Lützhøft, ledende redaktionschef i DR Kultur, Børn og Unge, dog på det kraftigste.

»Allerførst vil jeg sige, at Danmark er et lille land, og deraf følger en lille musikbranche, hvilket betyder, at det altid er vanskeligt at sikre, at der ikke er nogen, som kender hinanden på kryds og tværs,« siger han og fortsætter:

»Vi har taget alle de forholdsregler, som overhovedet er muligt. Det vil sige, at vi i samarbejde med en række store danske musikorganisationer (DAF, DJBFA, DPA og Musikforlæggerne, red.) har valgt distriktsjuryerne baseret på deres faglighed og professionalisme.«

Gustav Lützhøft påpeger, at Julie Berthelsen i første omgang ikke vil have nogen indflydelse på, hvorvidt Søren Okholm går videre.

Det skyldes, at det for første gang nogensinde først vil være op til DR's brugere at bestemme, hvem der skal videre, da man på dr.dk kan stemme én sanger fra hvert distrikt videre.

Der er tre sangere i hver af de tre distrikter, og Julie Bertelsen fungerer som distriktsjurymedlen i Nord (P4 Øst), mens Søren Okholm sidstnævnte fremfører sangen 'Impossible Dreamers' i Øst (P4 Bornholm, P4 Sjælland og P4 København).

Søren Okholm kæmper for en plads til årets finale i Melodi Grand Prix, der finder sted til marts.
Søren Okholm kæmper for en plads til årets finale i Melodi Grand Prix, der finder sted til marts. Foto: Pressefoto/DR
Vis mere

Derfor vil det kun være, hvis Søren Okholm ikke går videre, at Julie Berthelsen får en finger med i spillet. Af de seks sangere, der ikke går videre, skal juryen nemlig vælge to, der får et såkaldt wildcard til finalen.

»Det er slet ikke et problem i vores øjne,« siger Gustav Lützhøft og fortsætter:

»Juryen – inklusive Julie Berthelsen – er fokuseret på fagligheden og ikke andet. Det er professionelle mennesker, vi har med at gøre. Og så sidder der trods alt ni mennesker i juryen i alt, så det er ikke ét menneske, der afgør, hvem der skal videre.«

Hvordan klæder I juryen på for at sikre, at de forholder sig objektive?

»Da vi har haft et tæt samarbejde med musikorganisationer, har vi sikret, at der er tale om en jury med tårnhøj faglighed,« siger han og fortsætter:

»Derudover har vi løbende briefings med juryen, hvor vi understreger regelsættet og sørger for at gøre dem opmærksomme, hvis der er noget, som kræver ekstra fokus – for eksempel såsom at sikre os mod inhabilitet. Men det er som sagt professionelle folk, der er vant til agere på kryds og tværs af hinanden i en lille branche.«

Alle sangene, der er blevet valgt til semifinalen, blev valgt ved blindlytning, så jurymedlemmerne ikke vidste, hvem der sang. Søren Okholm påpeger efter udgivelsen af denne artikel, at det ikke var ham selv, der sang på demo-udgaven af sangen, og at Julie Berthelsen ikke var en del af den distriktsjury, der udvalgte netop hans sang.

B.T. har forsøgt at få en kommentar af Julie Berthelsen, men det har i skrivende stund ikke været muligt.