Ole Bornedals dæmoniske tyveri

The Possession

Gyser

Okay, en 10-årig pige – boende i en idyllisk amerikansk forstad – begynder at vise tiltagende afvigende adfærd. Noget er tilsyneladende ’sluppet ud’ af det dekorerede træskrin, hun har købt på et loppemarked i filmens begyndelse.

De bekymrede, fraskilte forældre fatter ikke, hvad der er sket (ser de aldrig film, mand!?).

Det ser minsandten ud som om, den lille piges krop er blevet indtaget af en dæmon, hvorfor farmand til sidst tilkalder en troende til at drive dæmonen ud af hende.

Og før du kan nå at råbe ’jamen, det er jo handlingen i ’Eksorcisten’, iler jeg med at udfri dig fra din pinsel. For jo da, Ole Bornedals ’The Possession’ er i dén grad en kopi af dét, vi er mange, som mener, er den ultimative gyserfilm.

Totalt rip off

Med de lidet afgørende forskelle at pigens forældre i ’The Possession’ ligger i skilsmisseforhandlinger, og at eksorcisten her er en ortodoks jøde snarere end en katolsk præst, er denne film simpelthen dét, amerikanerne kalder et totalt ’rip off’ af William Friedkins klassiker fra 1973 – helt ned til scenen midt under eksorcismen, hvor den frustrerede far brøler ’TAKE ME!’ i håbet om, at dæmonen vil forlade hans datter og tage bolig i hans eget skrog i stedet.

Imidlertid er der dog én afgørende forskel på ’The Possession’ og ’Eksorcisten’. Denne hér er cirka så uhyggelig som et kursus i at bage brunkager. Man ser samtlige chokeffekter komme, og når de så er der, er det største chok faktisk, at det var det bedste, man kunne finde på.

Bange for censuren

Det er som om, Bornedal og resten af holdet bag ’The Possession’ har været bange for, at censuren ville forbyde filmen for (alt for mange) børn og derfor ikke har turdet gå linen helt ud og skabe noget, som vitterlig er uhyggeligt. Og dét får man sgu ikke meget horrorfilm ud af, selv om skuespillerne retfærdigvis gør det pænt – specielt Natasha Kalis som den besatte pige.

Men det kan ikke redde en middelmådig film, hvor kliché stables på kliché, indtil hele halløjet styrter sammen.

Glem ’The Possesion’ og gense ’Eksorcisten’ eller for den sags skyld ’Tegnet’ og ’The Amityville Horror’ i stedet.

steff

’The Possession’, amerikansk, instruktør Ole Bornedal, premiere i hele landet.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.