Birgitte Nyborg trak i kedeldragt og studerede svineavl i aftenens afsnit af 'Borgen'.
Birgitte Nyborg trak i kedeldragt og studerede svineavl i aftenens afsnit af 'Borgen'. Foto: Mike Kolöffel

Price smører tykt på - men det virker!

Adam Price smører tykt på med sine politiske koteletter i 'Borgen', men serveringen fejler ikke noget

Det er ikke kun Birgitte Nyborg, der har en ny politisk agenda i 'Borgen'.

Også seriens bagmand, Adam Price, vil gerne bruge lejligheden og licenskronerne til at komme med et par kontante udmeldinger om velfærdssamfundet, nu hvor han har små to millioner danskeres fulde opmærksomhed.

For et par søndage siden gjaldt det integrationspolitikken, og i aftes var det så et emne, der virkelig ligger forfatteren, kokken og smørtyven på sinde: dansk svineopdræt.

Birgittes britiske flirt fik den eksotiske danske svinekotelet i galhals. Nyborg øjnede en politisk mærkesag for Nye Demokrater, og Price smurte tykt på.

Det føj med gruopvækkende fakta om fiksering i staldene, rullepølsesvin, rutinemedicinering og 25.000 destruerede smågrise hver dag.

Frihedspartiets Svend Åge Saltum kuperede haler for åben skærm og kulminerede i tordenudbruddet: 'Vi producerer lort, fordi folk helst vil æde lort'. Intet mindre. Price må have nydt at skrive den replik. Det var lige ved at blive for meget. Hvis 'Borgen' ikke fungerede så godt, som den gør. Hvis vi ikke var så fortrolige med dens personer, som vi er, ville sagen helt have overskygget serien.

Men Price ved, hvad han gør, og det lykkedes ham faktisk rigtig flot at holde balancen og føre føljetonens mange små personlige dramaer videre uden at miste sit fokus. Og så havde historien en fin lille krølle på halen. For Birgitte Nyborg er ikke Adam Price. Hun er politiker, og da det endelig gjaldt, ville hun blæse svinene et stykke.

Det vigtige for hende var at blive nævnt af statsminister Hesselboe og få Nye Demokrater anerkendt som et parti.

Det hele er et svinsk politisk spil - og det var måske i virkeligheden Prices pointe.

Borgen (4:10) DR1, fire ud af seks stjerner

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.