Vi går to pladser frem på liste over de mest konkurrencedygtige nationer. Hongkong indtager førstepladsen.

København: Danmarks evne til at klare sig i den internationale konkurrence er blevet forbedret.

En ny opgørelse fra det schweiziske Institut for Management Development (IMD) viser, at Danmark rykker to pladser frem og nu indtager sjettepladsen på listen over verdens mest konkurrencedygtige nationer.

Det glæder vicedirektør Kent Damsgaard, Dansk Industri (DI).

- Det er glædeligt, at vi rykker to pladser frem og nu ligger nummer seks på IMD's liste. Nu skal vi se, hvordan vi kommer længere op på listen, og ikke mindst hvordan vi får skabt vækst, velstand og job, siger Kent Damsgaard i en skriftlig kommentar.

Konkurrenceindekset kortlægger danske styrker og svagheder i forhold til 60 andre lande.

Blandt de danske styrker er særligt, at vi har gode institutionelle og samfundsmæssige rammer, hvor der er retssikkerhed, fravær af korruption og stor lighed.

Samtidig er vi gode til grønne løsninger, har motiverede medarbejdere og udviser socialt ansvar.

Men der er også ting, der trækker i den forkerte retning, lyder det fra Dansk Industri.

- Danmark har rigtig mange styrker, men det kniber med at høste de økonomiske gevinster, som disse mange styrker burde give anledning til. Vores produktivitetsvækst er bekymrende lav, siger Kent Damsgaard.

Cheføkonom hos Dansk Erhverv Steen Bocian har også svært ved at se Danmarks flotte placering omsat til konkrete økonomiske resultater.

- Det er altid rart at score højt på sådanne målinger, der ofte baserer sig på spørgeskemaer hos interessenter i de forskellige lande.

- Men ofte afspejler de ikke virkeligheden, som vi måler i form af BNP, beskæftigelsen og antal store virksomheder. Og der ser det bare ikke så opmuntrende ud, siger Steen Bocian.

- Det er ikke, fordi vi står på den økonomiske massegravs rand, men vi har bare haft en lang periode med lav vækst til trods for, at vi har scoret højt på de her målinger ganske længe, siger Dansk Erhvervs cheføkonom, der således venter med at knappe champagnen op, indtil målingen har materialiseret sig i konkrete resultater.

Det er i øvrigt Hongkong, der indtager pladsen som verdens mest konkurrencedygtige nation. Nabolandene Sverige og Norge indtager pladserne som henholdsvis nummer fem og ni.

/ritzau/