Det er nu et år siden, at trillingemoderen Heidi Rasmussen fik tvangsfjernet sine tre børn Magnus, Ida og Tobias.

I dag afgør Børne- og Ungeudvalget i Kalundborg Kommune, om børnene skal fortsætte med at være i pleje, eller om kommunen skal begynde at arbejde for en hjemgivelse af børnene.

Børnene er i dag to år og otte måneder. De blev tvangsfjernet, fordi de ikke udviklede sig alderssvarende. De var understimulerede og inde i en alvorlig fejludvikling.

Forud var gået et langt forløb, hvor Heidi havde forsøgt at få hjælp fra kommunen. Hun kunne ikke både nå alle de praktiske opgaver, der er med tre små børn og samtidig når at lege med dem og stimulere dem sprogligt og fysisk.

Kommunen mente, at problemerne skyldtes, at Heidi ikke var i stand til at aflæse børnenes behov. Og den iværksatte en tvangsfjernelse.

Ifølge Fagcenter Børn og Familie i Kalundborg Kommune skal børnene fortsat være tvangsfjernede.

En psykolog, der har lavet nye børnepsykologiske undersøgelser af trillingerne, mener, at trillingerne, som i dag ser hinaden 12 gange om året, fremover kun skal se hinaden fire gange om året.

Det begrunder psykologen med, at trillingernes plejemødre har fortalt, at børnene har voldsomme reaktioner efter de fælles samvær. De bliver mere voldsomme, styrende og krævende og 'meget klynkende på en insisterende måde'. Et af børnene 'nikker skaller' et andet er 'vred og afvisende' over for plejemor.

Men tvillingeekspert og psykolog Helle Birkholm-Buch siger, at de voldsomme reaktioner hos børnene er naturlige reaktioner, der skyldes, at trillinger er blevet skilt ad.

»Børnene er i sorg. De sørger over, at de lige er blevet genforenet og så adskilles de igen fra deres primære tilknytningspersoner som både ermor og hinanden. Og de aner ikke, hvornår de ser hinanden igen, og så det er klart, at man sørger og går ind i sig selv og får det ganske forfærdeligt,« forklarer Helle Birkholm-Buch.

Ifølge tvilligeeksperten knytter tvillinger og trillinger nogle særlige bånd, som man ikke ser hos andre typer af søskende.

»Børn har tilknytning til deres forældre. En tilknytning er et særligt psykologisk udtryk for en ganske særlig relation, der bliver deres psykologiske fundament, en sikkerhed i livet. Enkeltfødte børn laver en sådan tilknytning til deres forældre, og først når de kommer i 14-års alderen, kan de lave en sådan gensidig tilknytning til en jævnaldrende. Men tvillinger - og dermed også trillinger - laver en sådan gensidig tilknytning til deres søskende allerede som 1-årige, og den psykologiske faktor bliver tit overset, når man betragter tvillinger,« siger Helle Birkholm-Buch.

Psykologen, der har udarbejdet de børnepsykologiske undersøgelser, tolker børnenes reaktioner som reaktioner på deres mor og mener, at reaktionerne er dårlige for børnene og derfor skal undgås.

»Man ved fra forskning, at hvis børn har en usikker tilknytning til mor - og det vil kommunen nok påstå her - så ved, man at deres indbyrdes tilknytning til hinanden kan være en ekstra ressource. Så man tager en ekstra ressource fra børn, der er i en ekstra sårbar situation. Det er det, der er det horrible i denne sag. I stedet burde man lade børnene se hinanden dagligt. Så ville de voldsomme reaktioner forsvinde,« siger Helle Birkholm-Buch.

Heidi Rasmussens advokat Bolette Frøkjær-jensen fra Forældreadvokaten, mener at tvillinge-ekspertens indvendiger er meget tankevækkende:

»Helle Birkholm-Buchs indvendinger er meget interessante, for de viser, hvordan psykologen og dermed kommunen let kan komme til at give moren skylden for nogle reaktioner, der i virkeligheden er naturlige for trillinger, der bliver skilt ad,« siger Bolette Frøkjær-Jensen.

Heidi Rasmussen, der har kæmpet for at få sine børn til bage og som adskillige gange har fået medhold i forskellige klager over kommunen sagsbehandling, er ikke særlig optimistisk forud for mødet torsdag:

»Jeg forventer det værste. En psykolog har lavet en ny undersøgelse af mine børn og hun konkludere, at børnene fortsat skal være tvangsfjernede,« siger Heidi Rasmussen.

»Nu må vi se. Jeg vil gerne have en afklaring på, hvad der skal, og hvad der skal arbejdes på de næste to år. Det er hårdt at gå og vente på at få at vide, hvad der skal ske med ens børn. Men jeg har forberedt mig på det værste, og håber at blive lidt positivt overrasket, siger Heidi Rasmussen.

Læs også:

Kan du huske Heidi? Nu har trillingemoderen vundet en vigtig sejr

Halv sejr til trillinge-mor i Anke-styrelsen: Heidi skal se sine børn oftere

Kalundborg Kommune erkender: Vi ved måske ikke nok om trillinger

 

Fakta: TRILLINGE-SAGEN

Heidi Rasmussen blev som single gravid efter fertilitetsbehandling.

Hun fik sat to æg op, men det ene delte sig til to, og så ventede hun pludselig trillinger.

Børnene blev født 30. august 2012.

Både før fødslen og efter fødslen bad hun Kalundborg Kommune om hjælp til at passe trillingerne, men fik afslag.

Herefter flyttede hun i en periode sammen med en kæreste i en anden kommune for at få hjælp.

I marts 2013 flyttede hun tilbage til Kalundborg Kommune.

Herefter fulgte en periode, hvor kommunen iværksatte nogle tiltag, men Heidi fik ikke den praktiske hjælp, hun havde brug for.

Børnene udviklede sig ikke alderssvarende.De er understimulerede og inde i en alvorlig fejludvikling.

I oktober 2013 foretager kommunen en akut tvangsfjernelse.Den beslutning bliver underkendt og Heidi genforenes med børnene på Bagsværd Observationshjem i begyndelse af december 2013.

Her foretager en psykolog en forælderevneundersøge, der danner grundlag for tvangsfjernelsen i april 2014.

I oktober 2014 underkender byretten i Holbæk troværdigheden af psykologens arbejde. I december 2014 udtaler Psykolognævnet alvorlig kritik af samme psykolog.