Husker du trillingemoren Heidi Rasmussen, som i foråret fik tvangsfjernet sine tre børn til tre forskellige familier?

I januar i år fik Kalundborg Kommune udarbejdet en forældreevneundersøgelse af Heidis evner som mor.

Psykologen, der lavede undersøgelsen, konkluderede på baggrund af nogle få observationer af Heidi og børnene, at Heidi ‘på grund af begrænsede personlige ressourcer’ ikke kan give sine trillinger ‘tilstrækkelig omsorg og pleje i dagligdagen’.

Heidi valgte at klage over undersøgelsen. Den var blevet foretaget i en periode, hvor Heidi mentalt var kørt ned, og hvor hun følte sig presset af kommunen, der netop havde foretaget en akut tvangsfjernelse af hendes børn. En beslutning, der blev underkendt, og derfor var Heidi lige blevet genforenet med børnene, da psykologen kom for at vurdere Heidi som forælder.

Nu har byretten i Holbæk givet Heidi medhold i, at psykologundersøgelsen ikke kan bruges.

Forældreevneundersøgelsen af Heidi Rasmussen fra januar 2014 er foretaget efter et turbulent efterår for hende og børnene. Undersøgelsen indeholder ganske massive konklusioner, som ikke ses fuldt ud dokumenteret (...), skriver retten i sin begrundelse for dommen.

Retten skriver desuden i dommen, at man ikke finder det tilstrækkeligt godtgjort, at Heidis ‘personlige forhold er af en sådan karakter, at hun ikke er i stand til at yde børnene tilstrækkelig omsorg og pleje i hverdagen’.

Retten slår også fast, at Kalundborg Kommune ikke har givet hende den hjælp, hun havde brug for, mens trillingerne boede hos hende.

Ifølge Heidis advokat, Anders Brøndtved, har Heidi i retten vundet en vigtig halv sejr.

- Retten siger, at man ikke kan konkludere, at Heidi er en dårlig forælder, der ikke kan tage vare på sine trillinger. Fordi der var nogle omstændigheder, da undersøgelsen blev lavet, nemlig at Heidi havde været adskilt fra trillingerne, at hun ikke havde fået hjælp tidligere i forløbet, og at hun var meget følelsesmæssigt påvirket i en stresssituation, hvor det ikke kan forventes, at man får det reelle billede, når man laver undersøgelsen. Og derfor siger retten, at vi ikke kan bruge undersøgelsen til noget som helst, siger Anders Brøndtved.

Børnene har ikke udviklet sig alderssvarende, og de er i mistrivsel. Retten i Holbæk fastholder, at børnene ind til videre skal være tvangsfjernet. Men at kommunen i maj 2015 skal tage stilling til, om trillingerne skal hjem eller fortsat skal være i plejefamilierne.

Ifølge Anders Brøndtved betyder rettens dom, at man ikke kan give Heidi skylden for, at børnene ikke har udviklet sig alderssvarende.

- Retten siger, at børnene ikke er alderssvarende, og at de derfor skal være tvangsfjernet.

Men de går ikke ind og siger, hvad der er baggrunden for, at børnene ikke er alderssvarende. Det kan lige så godt være, fordi Heidi og børnene har været adskilt, eller at Heidi ikke har fået den hjælp, som hun havde behov for.

I Kalundborg Kommune siger fagcenterchef Ane Stallknecht, at byrettens dom giver stof til eftertanke.

- Vores vurdering er blevet underkendt. Det giver altid stof til eftertanke, når ens faglighed bliver sat på prøve, og det vil vi forholde os til, siger Ane Stallknecht.

Hun understreger, at kommunen havde tiltro til psykologundersøgelsen, da den blev lavet.

- Vi har jo lavet en forældreevneundersøgelse, som vi har troet på. Så vi har forsøgt at skelne mellem en presset mor og en uegnet mor. Det var vores faglige vurdering på det tidspunkt, og den er blevet understøtte af Børn og Unge-udvalget og af Ankestyrelsen, som er de instanser, der kontrollerer vores arbejde. Så vi har ikke tænkt, at vi ikke har lavet et ordentligt stykke fagligt arbejde, siger Ane Stallknecht.