De to danske søfolk, der med stor sikkerhed er havnet som gidsler i kløerne på somaliske pirater, går en usikker fremtid i møde.

I onsdags blev det danske skib Leopard bordet af somaliske pirater. Torsdag blev det bordet af en tyrkisk fregat, der kunne konstatere, at den seks mand store besætning - heraf to danskere - var væk.

Hvis man forudsætter, at rederiet Shipcraft får dem helskindet hjem, risikerer de, at et nyt mareridt begynder.

I 83 dage sad Jens Peter Skov Jensen og fem danske kollegaer som gidsler hos somaliske pirater, efter at skibet Danica White 1. juni 2007 blev kapret af pirater.

Næsten tre måneder gik der, før rederiet betalte løsepengene på anslået fire millioner kroner og fik sine ansatte hjem. Derefter begyndte et nyt mareridt.

- Jeg lider af posttraumatisk stresssyndrom, (PTSD. Red.) fortæller den tidligere sømand til B.T.

- Jeg føler mig temmelig svigtet. Som det er nu, får jeg ikke nogen hjælp til at klare det. Jeg og min familie må selv betale for psykologhjælp, fordi PTSD ikke lige falder indenfor en kategori, de skal tage sig af, siger han.

- Jeg og de andre fik psykologhjælp, som rederiet stillede til rådighed lige efter, vi kom hjem. Men det er længe siden.

Han får heller ikke hjælp fra sit daværende fagforbund 3F.

- Jeg har meldt mig ud, for nu her, hvor jeg ikke kan passe et arbejde, er der ikke mening med at være medlem af et forbund, mener han.

Han og de andre ofre rejste erstatningssag mod rederiet H. Folmer. Ifølge søfartsloven skal man nemlig have mulighed for at afmønstre, hvis skibet sejler ind i områder med undtagelsestilstand. Den mulighed mente de danske søfolk ikke, de havde fået.

Rederiet var af en anden mening, og landsretten afgjorde i oktober sidste år, at rederiet ikke skulle betale en samlet erstatning på 1,3 millioner kroner til de seks sømænd.

- Jeg kan faktisk ikke holde ud at tale mere om det. Det er ved at ødelægge livet for både mig og min familie, så hvis du ikke har noget imod det, vil jeg gerne afslutte samtalen nu.

Vanvittigt pres

Tidligere har Jens Peter Skov Jensen fortalt om det vanvittige pres, han og kollegaerne var under, mens de sad som piraternes gidsler.

- Min sindstilstand skiftede mellem håb og afmagt. Og når jeg følte afmagt, så fik jeg lyst til at dræbe. På et tidspunkt tænkte jeg: Hvis de alligevel slår mig ihjel, så skal jeg fandeme sørge for, at der ryger et par stykker af dem også, sagde han dengang.