Tusindvis af ældre borgere er de sidste fire år taget som gidsler i en lang række konkurser inden for hjemmehjælpen.

En ny optælling fra FOA viser, at 41 virksomheder på inden for den privat ældepleje er gået konkurs siden 2013. Konkurser, der har berørt 12.765 ældre borgere, som dermed har oplevet manglende hjælp til rengøringen, pleje og andre basale ting i hverdagen.  Senest er 1.100 ældre i Aarhus manglet hjælp efter firmaet Hjemmehjælpen Århus ApS i starten af maj gik konkurs.

Ifølge Dennis Kristensen, der er forbundsformand for FOA, skyldes rækken af konkurser den ændring, der blev foretaget i 2013 – nemlig kommunernes udbud af ældreplejen.

»Kommunerne bestemmer udbuddet, og det åbner op for priskonkurrence. Og når der har været så mange konkurser, som der har, viser det, at der er sket en voldsom forandring. Det der startede som ildsjæle, der ville levere god ældrepleje er blevet erstattet af erhvervsfolk, der ser en forretning,« siger han.

Olav Felbo, der er ansvarlig for hjemmehjælp- og rehabiliteringsområdet hos Ældre Sagen peger også på ændringen i udbudsreglerne som problemet, hvor han mener, at der er kommet flere firmaer med i konkurrencen om mindre arbejde. Ifølge ham skaber det utryghed hos de ældre.

»Det er en stor psykisk belastning for mange ældre, at de ikke ved, hvad morgendagen bringer. Det spreder i høj grad usikkerhed og utryghed. Det kan vi ikke være bekendt i et samfund, hvor vi har forpligtet os til at tage hånd om svage ældre, der er afhængige af hjælp fra andre,« siger han.

Dennis Kristensen har ikke meget håb for fremtiden, hvis der ikke bliver gjort noget.

»Mange spørger, om det vil blive værre. Branchen siger nej – jeg siger ja. Fra Folketinget har vi brug for at få revideret spillereglerne. Folketinget skal begrænse muligheden for at konkurrere på prisen,« fastslår han.

En holdning Ældre Sagen bakker op omkring. Også Jette Skive (DF), rådmand for sundheds- og ældreområdet i Aarhus Kommune, mener at pilen peger i Folketingets retning.

»Nu må ældreminister Thyra Frank (LA) og Folketinget se på, om loven skal skrues sammen på en anden og mere holdbar måde. Med 41 konkurser i private plejefirmaer inden for meget kort tid er der åbenlyst et eller andet galt. Jeg mener, at enten skal der laves en garantibuffer, der kan komme i spil, hvis et plejefirma drejer nøglen, eller også må det blive fastslået fra politisk hold, at der ikke skal være knyttet en klausul på udbuddene af hjemmehjælpen om, at man gør det for at opnå en besparelse,« siger hun.

Ældreminister Thyra Frank (LA) erkender, at det skaber voldsom utryghed hos den enkelt ældre, når den hjælp, man er vandt til pludselig ikke længere kommer. Derfor er regeringen nu ved at undersøge, hvorfor så mange firmaer i hjemeplejen går konkurs.

»Vi skal gennemgå de eksisterende regler og se på, hvad der eventuelt er grunden til de her konkurser. Vi har en mindre konsulentundersøgelse i gang, og for 14 dage siden havde vi møde med FOA, Ældre Sagen, Dansk Industri og snakkede om grunden. Og hver især skal så melde tilbage,« siger Thyra Frank, der selv peger på, at kommunerne selv kan gøre mere:

»Når der er så mange sager, har kommunerne så vægtet prisen for højt i forhold til kvaliteten? Det er bare min egen tanke, jeg går og tænker på. Men nu har vi sat det her arbejde i gang, og så får vi kigget på, hvad der er grunden til det,« fastslår hun.

Thyra Frank fortæller, at hun forventer et resultat på arbejdet sidst på sommeren, hvorefter hun vil tage en snak med alle partierne i Folketinget.