Kritikken vælter ned over Odense Universitets Hospital for at forsøge at skjule overmedicineringen af kræftpatienter.

For en måned siden oplyste sygehusene i Odense, Vejle og Aarhus, at 99 patienter med prostatakræft de seneste to år ved en beklagelig fejl havde fået for meget kemomedicin, som i store mængder kan være fatal.

BT har fået aktindsigt i mails, der viser, at både den lægefaglige direktør på Odense Universitets Hospial (OUH), Henrik Villadsen, og en ledende overlæge ville holde overmedicineringen hemmelig for de i alt 46 ramte kræftpatienter på det fynske hospital. Først da hospitalet opdagede, at de andre sygehuse ville gå til bekendelse overfor patienterne, gjorde OUH det samme.

De konservatives sundhedsordfører Mai Merchado langer voldsomt ud efter hospitalet.

- Jeg synes der tegner sig et billede af en syg kultur overfor kræftpatienterne på OUH. Ledelsen skal selvfølgelig oplyse patienterne, når der er sket alvorlige fejl og ikke forsøge på alle mulige måder at dække over deres egne fejl, siger hun og tilføjer:

Jeg synes, at der er tale om et forsøg på grov, grov vildledning. Faktisk er det  grænsende til at lyve over for patienterne, siger hun.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselotte Blixt er tæt på at have mistet tilliden til sygehusledelsen på OUH.

- Ledelsen på OUH  ønsker jo sågar at de andre følger dem i, at man ikke underretter patienterne, men heldigvis råder fornuften på de andre sygehuse, siger hun og undrer sig over, at overmedicineringen slet ikke har betydet noget for  patienterne i Odense, når tre patienter kan være døde i Aarhus.

Kender du til sjusk på sygehusene: Skriv til journalist Thomas Nørmark Krog på tnk@bt.dk

- Det lyder utroligt, at ingen skulle have haft følger efter det i Odense når de har haft det de andre steder. Derfor mener jeg at der skal uvildige til at undersøge journalerne fra Odense, for at sikre at de ikke tilbageholder flere oplysninger, siger hun og tilføjer: 

Det vil jeg naturligvis spørge ministeren om, og spørge ind til hvordan ministeren vil sikre at vi har fået de rigtige oplysninger, samt hvad ministeren agter at stille op med en direktør der ikke vil underrette patienterne.