Forretningsmanden, den tidligere Parken-formand, Flemming Østergaard, står nu frem og fortæller om sin skattesag. Foto: Bax Lindhardt.
Forretningsmanden, den tidligere Parken-formand, Flemming Østergaard, står nu frem og fortæller om sin skattesag. Foto: Bax Lindhardt.

Forretningsmanden, Flemming Østergaard hiver nu, efter flere års kamp, Skat i retten, fordi han står til at skulle betale mere i skat, end han har tjent.

Den 72-årige Flemming Østergaard har siden 2012 ligget i hemmeligt slagsmål med Skat. Men i dag bryder han tavsheden og erklærer myndigheden åben krig, efter en afgørelse fra Landsskatteretten betyder, at Flemming Østergaard risikerer at skulle betale op mod 140 pct. i skat.

»Det er absurd. Den sunde fornuft er helt væk,« siger han til BT.

Flemming Østergaard

Østergaard klar til at forlade Danmark - 1

Han henviser til beregninger fra sin revisor, der viser, at han - som det ser ud nu - står til at skulle betale ca. 9,5 mio. kr. i skat efter at have tjent 6,750 mio. kr.

72-årige Flemming Østergaard er vred og siger, at hvis ikke den 'sunde fornuft sejrer', så vil han overveje at flytte ud af Danmark. Foto: Bax Lindhardt.

Striden mellem Skat og Flemming Østergaard, der nu ender i byretten, bliver offentligt kendt, efter han sidste år blev idømt fire måneders fængsel for kursmanipulation i Københavns Byret. Retten fandt det dog ikke bevist, at han harhandlet for egen vindings skyld.

Østergaard nægter sig skyldig i alle anklager mod ham, og sagen er anket.

Tilbageblik

For at forstå skattestriden, spoler vi tiden tilbage. Fra 2002 til 2010 er Flemming Østergaard bestyrelsesformand for selskabet bag fodboldklubben FC København, Parken Sport & Entertainment.

Parken-topfolk tager en tur mere i retten

211SEufjo-oestergaard3-1803.jpg

Op gennem nullerne udvikler Parken sig fra at være et selskab, der driver en fodboldklub, til at være en underholdningskoncern, der bl.a. køber badelandet Lalandia og fitness-kæden fitness.dk.

I denne ekspansion aftales det, at Østergaards selskab, Flemming Østergaard Management A/S, skal løse en ‘række opgaver’ for Parken. Ifølge Østergaard udarbejder Parkens revisionsselskab KPMG sammen med Parkens advokatfirma, en aftale, der godkendes af den samlede bestyrelse, mellem Parken og Flemming Østergaard Management A/S, som herefter modtager honorarer. Selv modtager Flemming Østergaard i samme periode løn for sit formands-hverv.

Og fra 2005 til 2010 står der i Parkens regnskaber, at ‘bestyrelsen har anmodet bestyrelsens formand om at påtage sig særlige opgaver’, hvilket generalforsamlingen hvert år godkender.

Beskattes som lønmodtager

Men i 2012 går Skat ind i sagen. Det sker sideløbende med, at Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet efterforsker sagen mod Flemming Øster-gaard.

Skat, der ikke går længere tilbage end til 2008-regnskaberne, konkluderer, at konsulent-honorarerne bør gå til Flemming Østergaard personligt og ikke til hans selskab, fordi han, ifølge Skat, reelt har været lønmodtager og derfor bør beskattes som sådan.

72-årige Flemming Østergaard kalder sin skattesag for absurd og mener, at 'den sunde fornuft er helt væk.' Foto: Bax Lindhardt.

Dermed er der ikke betalt den korrekte skat af de 6.750.000 kr., som Parken i 2008 og 2009 har betalt til Flemming Østergaard Management A/S.

Flemming Østergaard er fra begyndelsen uforstående over for Skats konklusion, men accepterer Skats krav og beder sine rådgivere lukke sagen. Så nemt er det dog ikke.

Don Ø.

For problemet er, påpeger han, at han nu står til at betale mere i skat, end han har tjent.

Havde han fra begyndelsen gjort som Skat i dag kræver, var han sluppet med at skulle betale ca. 4,140 mio. kr. - svarende til ca. 61 pct. - i skat. Som det ser ud nu, risikerer han at skulle betale ca. 9,5 mio. kr. i skat - efter at have tjent 6,750 mio. kr., viser beregningerne fra hans revisor.

Hovedpersonen er vred

»Alle, jeg har talt med, siger, at sådan skal det ikke være. At det må være en fejl. Men det er det åbenbart ikke, hvis man spørger Skat. Det er vanvid,« siger Flemming Østergaard.

Den 72-årige forretningsmand siger, at han ikke ved, hvad han har ‘gjort galt’. Han mener, at han har handlet i god tro, da hans egne og Parkens rådgivere har blåstemplet aftalen, der i dag giver ham problemer.

Don ø 123

Efter Landsskatteretten i januar 2014 gav Skat medhold, skal sagen senere i år for byretten.

Skat oplyser, at myndigheden er ‘underlagt en udvidet tavshedspligt’ og derfor ikke kan ‘kommentere konkrete virksomheder eller borgere.’ Heller ikke Parken ønsker at kommentere sagen.

Forretningsmanden, den tidligere Parken-formand, Flemming Østergaard, står nu frem og fortæller om sin skattesag. Foto: Bax Lindhardt.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.