I maj måned blev fire journalister på programmet 'Kontant', heriblandt værten Kåre Quist, dømt for injurier mod Boligadministratorerne A/S og ejendomsadministrator Ole Ostenfeld.

Selvom de fire journalister ellers havde vundet sagen i byretten, faldt landsrettens afgørelse anderledes ud, og de fire blev dømt til at betale sagens omkostninger og bøder på i alt 549.000 kroner – et beløb, som journalisternes arbejdsplads, Danmarks Radio, efterfølgende har hæftet for.

Men de 549.000 kroner er blot en lille del af den samlede regning, som Kåre Quist og hans tre kolleger nu hænger på.

Ifølge Berlingske, som har fået aktindsigt i sagen, udgør advokatomkostningerne i sagen nemlig 1,1 millioner kroner plus moms. Det vil sige, at den samlede regning for injuriedommen mod de fire DR-journalister lyder på 1,9 millioner kroner, skriver Berlingske.

Et beløb som DR ifølge DRs juridiske chef, Peter Skov, betaler, fordi DR ”finder det helt naturligt at friholde sine medarbejdere for de økonomiske konsekvenser, der følger af retssager, der anlægges mod journalisterne i forbindelse med udførelsen af deres tjeneste for DR,” skriver Berlingske.

Men heller ikke her ender sagen for de fire ’Kontant’-journalister. Journalisterne selv er nemlig forpligtet til også at skulle betale skat af det samlede beløb, lyder det fra Skatterådet.

En konklusion som skatteminister Benny Engelbrecht (S), trods kritik fra blandt andet SF og Dansk Journalistforbund, i går slog fast med syvtommersøm.

- Skatterådet har gjort et godt og grundigt stykke arbejde. Jeg har ikke tænkt mig på nogen som helst måde at rokke ved den vurdering, Skatterådet har lavet, siger Benny Engelbrecht til fagbladet Journalisten.

Benny Engelbrecht siger dog samtidig, at det står arbejdsgiverne, i dette tilfælde altså DR, frit for også at dække skattesmækket.

- Der er intet til hinder for, at arbejdsgiveren vælger at dække det fulde beløb. Det er et spørgsmål mellem arbejdsgiver og arbejdstager, som jeg selvfølgelig ikke vil blande mig i, siger han til Journalisten.

Således kan Kåre Quist og hans kolleger altså i sidste ende alligevel slippe for også at betale skattesmækket. DRs juridiske chef har nemlig tidligere over for Journalisten fastslået, at DR også er villig til at betale skatten for at holde journalisterne skadesfri.

- Det er selvfølgelig irriterende for os, fordi vi gerne vil bruge licensmidler til at lave programmer, sagde Peter Skov i oktober til Journalisten.

BT har været i kontakt med Kåre Quist. Han har ingen kommentarer til sagen, da den endnu ikke er afgjort.