I videoen herover kan du se, hvorfor vores firbenede venner godt kan lide at spise andres efterladenskaber. Velbekomme!

Forskere og dyrlæge advarer hundeejere mod at fodre med råt kød.

I disse år er der mange forskellige strømninger og tendenser, når det gælder vores egen mad. Så skal vi undgå kulhydrater. Så er det gluten, der er synderen. Så skal alting være grønt, vegansk eller råt. Det samme gør sig faktisk også gældende, når det kommer til føden til menneskets bedste ven, hunden.

Princippet raw food har længe været en bølge i forhold til vores egen ernæring, men tendensen er også slået igennem hos vores kæledyr. En del hundeejere fodrer deres dyr efter de såkaldte BARF-principper, som dybest set handler om at give hundene ben og råt foder for at nå tilbage til den føde, hundene spiste oprindeligt.

Nu viser et ny hollandsk studie imidlertid, at der er flere problemer med at anvende BARF-principperne. Men måske er det rå kød slet ikke så godt for dyrene - og os.

Det skriver TV 2, som har set nærmere på det, hollænderne har fundet frem til.

Forskerne har undersøgt 35 frosne BARF-produkter, og i 80 procent af produkterne fandt de antibiotikaresistente E. coli-bakterier. De fandt også listeriabakterier i mere end halvdelen af produkterne, ligesom der var salmonellabakterier at finde i en femtedel af foderet.

Derfor advarer de nu om, at det rå BARF-foder kan være en risiko for både husdyr og ejere. Det er ikke givet, at dyrene bliver syge af at spise råt optøet kød, men de kan bære sygdomme og blive en smitterisiko for os mennesker.

Resultaterne overrasker ikke professor i intern medicin for familiedyr på Københavns Universitet, Charlotte Reinhard Bjørnvad. Hun har selv været med til at lave lignende undersøgelser. Hun opfordrer hunde- og katteejere til at undgå BARF-foderet eller som minimum sørge for at varmebehandle det.

»Der er ikke noget, der viser, at råt kød er sundere end varmebehandlet, og med det nye studie in mente vil jeg klart anbefale, at man varmebehandler sit dyrefoder. BARF bliver ikke produceret bedre end humane produkter, og vi ved jo, at der er en risiko i det, vi køber til os selv, så det er ikke underligt, at der også er en risiko i det, vi køber til vores hund eller kat. Når vi selv skal spise kød, varmer vi det op først, og det bør man også gøre med kød til dyrene. De her bakterier dør, når de bliver opvarmet, men det gør de ikke, når de fryses ned. Der går de bare i dvale,« siger hun til tv-stationen.

Ejeren af landets største leverandør af BARF-produkter, Lene Friis, mener også, at hundeejerne skal tage deres forholdsregler, når de anvender BARF.

»Hvis du opbevarer det som mad og har styr på din køkkenhygiejne, så er der ikke noget problem med BARF. Det kød, vi forarbejder, kommer primært fra Danish Crown og nordtyske slagterier. Det bliver tjekket og badgemærket, så man altid kan finde tilbage til leverandøren. I de ti år vi har været i gang, har vi aldrig været ude for, at dyrene er blevet syge,« siger hun.

Generelt opfordrer dyrlæge Charlotte Reinhard Bjørnvad til, at hundeejere køber tørfoder til deres dyr. På den måde er man også sikker på, at hunden får en varieret og sund kost, påpeger hun.