Store kaffekæder i USA kan nu blive tvunget til at advare mod det kræftfremkaldende stof akrylamid, som findes i kaffe.

Når de kaffehungrende masser sætter koppen til munden, udsætter de sig selv for kræftrisiko, men ingen gør dem opmærksom på det.

Sådan lyder meldingen fra den amerikanske non-profit-organisation 'Council for Education and Research on Toxics', som lige nu er i den afsluttende fase af en otte år lang retssag mod blandt andre kaffegiganten Starbucks og kioskkæden 7-Eleven for ikke at gøre deres kunder opmærksomme på problemet i butikker og cafeer.

Bekymringen omhandler stoffet akrylamid, som dannes i fødevarer, der produceres ved høje temperaturer, som f.eks. ovnkartofler og brød samt i kaffe. 7-Eleven og en række andre butikskæder har ifølge den amerikanske tv-station CNN indgået et forlig og forpligtet sig til at advare kunderne i Californien om akrylamid ved hjælp af skilte i alle deres kiosker i staten.

Herhjemme er vi dog mere forsigtige med advarslerne, da kaffe har vist sig at have en lang række positive effekter, herunder at kunne beskytte mod type 2 diabetes, Parkinsons Sygdom, blodpropper og en række kræftformer.

»Kaffe indeholder både gode og dårlige stoffer, men samlet set vejer de gode stoffer tungest,« siger Pelle Thonning Olesen fra DTU Fødevareinstituttet, der har forsket i sammenhængen mellem akrylamid og kræft:

Akrylamid i kaffe opstår, når bønnerne bliver ristet af producenten. Der er derfor ikke så meget, man selv kan gøre for at undgå det i sin kaffe. Producenterne kan dog vælge udstyr, der kan give en mere skånsom varmebehandling af bønnerne, men som forbruger har man ikke mulighed for at tjekke, hvilke producenter der så gør det.

»Der findes nogle teknikker til at få niveauet af akrylamid ned, men problemet er lidt, at det let kan komme til at ændre smagen, og kaffe er man jo afhængig af skal smage på en bestemt måde,« siger Pelle Thonning Ollesen, der ikke mener, vi bør have advarsler på kaffen herhjemme.

Dyreforsøg har tidligere vist, at akrylamid kan forårsage kræft i bl.a. mus, men den forskning, der er lavet på mennesker, kan ikke påvise en risiko, oplyser Kræftens Bekæmpelse.

»Vi ved, at stoffet findes i kaffe, men det betyder altså ikke, at kaffe er kræftfremkaldende. Den sundhedsmæssige rolle af akrylamid er det stadig vigtigt at blive klogere på, og vi arbejder med forskning inden for området«, siger overlæge, dr.med.ph.d., Anne Tjønneland, som er forskningsleder i 'Kost, gener og miljø' hos organisationen.

Hun understreger, at kaffedrikkere ikke skal gå i panik og finde en anden måde at indtage deres koffein på.

»Det overordnede med kaffe er, at det virker beskyttende på en række kræftformer og type 2 diabetes. Så vores bekymring er ikke så stor«, siger hun.

7-Eleven har ikke ønsket at udtale sig til CNN. I 2007 fik fastfood restauranter i Californien pålagt at give en tilsvarende advarsel til deres kunder, da akrylamid opstår ved at stege, brase eller riste kartofler - og dermed også findes i pomfritter.