17 unge mennesker mistede i sidste uge livet i endnu en meningsløs massakre i Florida på Marjory Stoneman Douglas High School i USA. Men denne gang er efterreaktionerne anderledes. Ja, faktisk er der startet en helt ny bevægelse af især unge, der har fået nok.

Alle de andre frygtelige massedrab på både skoler og til koncerter i USA er gennem en lang årrække blevet mødt med uldne svar fra politikerne som, lad os bede til gud, eller FBI burde have opdaget det. Og gang på gang er forslag om at stramme den anarkistiske våbenlovgivning i USA blevet så at sige haglet ned – især af den magtfulde lobbyorganisation NRA (National Riffle Association). Men også af politikerne, der i høj grad er påvirket af de fanatiske, skydeglade NRA-folk.

Den nye bevægelse af helt unge er især startet af den unge kvinde Emma Gonzales med ordene; »Til alle politikere, der tager imod bidrag fra NRA: Skam jer!«

Bevægelsen har allerede rejst millioner af dollars og planlægger flere demonstrationer. Og nu er statsminister Lars Løkke Rasmussen gået med i kampen. I et tweet, der er direkte adresseret til præsident Donald Trump, skriver den danske statsminister blandt andet: ’vær venlig at tage de unges opfordring til en strengere våbenlovgivning alvorligt. Lad være med at acceptere verdensrekorden i skoleskyderier. Gør Amerika stort og trygt igen,’ skriver han med en slet skjult hentydning til Donald Trumps eget slogan ’make America great again.’

Vi kan hurtigt blive enige om i det lille og trygge danske kongerige, at det er galimatias, at psykisk syge uden nogen nævneværdig kontrol kan købe halvautomatiske våben, der på få sekunder kan plaffe dusinvis af mennesker med. Men det er et kontroversielt synspunkt i USA.

Det er ofte bevægelser, der kan ændre et fastfrossent politisk system, og derfor blæser den nye, unge bevægelse positive vinde ind over USA, der kan medføre forandring. Og det er klogt og modigt af Lars Løkke at gå med i kampen ved at turde adressere en så magtfuld person, som USA's præsident er.