Facebook-troldens liderlige lethed

Hvis der er én ting, jeg har lært af at være skribent, så er det denne: Du kan skrive om alt, og der vil altid være nogen, der har det liderligt over det.

Jeg anser mig selv for at være heldig, når det kommer til reaktioner på mine skriverier. Det absolut værste, jeg har prøvet, var en mand, der sendte mig min adresse og skrev, at han ville komme 'og analfiste mig med en kaktus' og derefter begyndte at ringe til mig nat og dag i en uges tid. Selvom det er en næsten poetisk voldtægtstrussel, så havde jeg gerne været den foruden. Den uge var jeg træt, nervøs og ukoncentreret.

Men det er billigt sluppet, og for mig har respons altid været et tveægget sværd. Der er meget, jeg kunne undvære, men hvis der aldrig var noget, ville jeg stoppe med at skrive. Jeg har skrevet klummer i cirka fire år, og jeg vil gætte på, at jeg i den tid har fået et par tusind personlige henvendelser. Og cirka halvdelen af dem har været konstruktive.

De mennesker vil jeg virkelig gerne høre fra. Hvad enten de er enige eller uenige, så vil jeg gerne høre en kvalificeret mening. Når nogen skriver til mig, at det er irrelevant at høre om mit lille liv, så vil jeg gerne forklare den person, at vedkommende i så fald skal lade være med at klikke sig ind på mine indlæg, for medievirkeligheden bliver i dag tilrettelagt på baggrund af kliks, så det er vigtigt, at man klikker på det, man vil have og ikke klikker på det, der bekræfter en i, at alt er lort. Den samtale vil jeg virkelig gerne have.

Og jeg vil hellere end gerne høre fra dem, der har set sig selv i mine ord, og som også har en historie at fortælle. Jeg vil også gerne høre fra Jens på Bornholm, der cirka en gang om måneden ringer og fortæller mig, hvad jeg skal se i fjernsynet og siger ting som »du lyder lidt nede i kulkælderen, er der noget los?«

De her mennesker bliver nogle gange glemt i debatten om tonen på nettet, og lad mig lige sige det her: Jeg bliver gang på gang rørt over, hvor mange opmuntrende, intelligente og indsigtsfulde henvendelser jeg får.

Til gengæld bliver jeg ikke rørt, når nogle henvender sig med deres erigerede lem, og det er den anden halvdel af de henvendelser, jeg modtager. De er ikke konstruktive og meget tit af seksuel karakter. Uanset om jeg har skrevet om min døde mor, kunstig intelligens eller voldtægtsforsøg, så er der nogen, der har haft det liderligt over det.

Når jeg lægger vægt på, om noget er konstruktivt frem for, om det er positivt, så er det fordi, det at være kvindelig skribent i Danmark anno 2018 af en eller anden grund også er at være deltager i en skønhedskonkurrence, hvis dommerpanel primært består af mænd på førtidspension bosiddende i provinsen. Og det overgår min fatteevne, hvorfor de her mænd tror, jeg er interesseret i at vide, hvad de synes om mit udseende – uagtet om deres mening er positiv eller negativ.

Så kære læser, hvis du nu sidder og tænker »jeg tror lige, jeg finder hende på Facebook, Instagram og Twitter og fortæller hende, hvad jeg mener,« så overvej lige, om det, du gerne vil sige, på nogen måde kan betegnes som konstruktivt. Hvis du er Henning fra Struer, der gerne vil sende mig en fræk emoji, og hvis æstetiske sans er blevet forfinet gennem mange års flittigt pornokiggeri, så lad være.