Peter Jackson, som lavede »Ringenes Herre« er nu klar med en ny udgave af den klassiske »King Kong«.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Uden »King Kong« ingen »Ringenes Herre«..!

I aften får den tredje film om gigant-gorillaen »King Kong« dansk premiere, og så er det lidt sjovt at tænke på, at uden dette filmiske eventyr var filmens skaber, Peter Jackson, aldrig blevet filminstruktør. Og som bekendt er det også ham, der gav verden »Ringenes Herre«-trilogien.

På et pressemøde i London i sidste uge fortalte den succes-ombruste filminstruktør om, hvilken stor betydning det havde, da han som ni-årig knægt hjemme i New Zealand for første gang så »King Kong« - den sort-hvide version fra 1933.

- Jeg fandt ud af, at jeg elsker monstre og tre år senere, da jeg troede jeg var dygtig nok, ville jeg lave min egen »King Kong«. Jeg lånte mine forældres Super 8 kamera og byggede en model af Empire State Building, fortæller Jackson, og tilføjer, at han dog, på grund af begrænset teknisk kunnen, måtte opgive projektet.

Droppede filmen
Men drømmen om at lave film var blevet plantet i den new zealandske dreng, og efter en række mindre film var han i 1996 klar til at påtage sig at lave en ny King Kong. Han havde fået finansiering, men selskabet bag valgte at droppe filmen på grund af konkurrerende projekter.

I stedet lavede Peter Jackson »Ringenes Herre« - og nu er drømmen gået i opfyldelse: Jacksons version af »King Kong« er ude i alverdens biografer, og kun en katastrofe kan forhindre den i at blive et stort hit.

Genskabte 30ernes New York
Peter Jackson har flere gange udtalt, at han egentlig er glad for, at det ikke lykkedes i '96, da han i dag både råder over større budgetter og en endnu mere sofistikeret teknologi. Et sandt mesterstykke er genskabelsen af New York anno 1930erne. Alt er bygget op digitalt og er ned i mindste detalje identisk med byen dengang. Alene at se Times Square i al sin 30-er pragt er en svimlende oplevelse.

Ikke færre end 90.000 bygninger fra dengang er blevet genskabt i computerne. Desuden har knap 500 mand brugt 1000 computere og to hele år på at fremstille selve King Kong-figuren. Inden i King Kong er i øvrigt skuespilleren Andy Serkis, som også var Gollum i »Ringenes Herre«.

Og han studerede faktisk gorillaer i Londons zoologisk have op til filmoptagelserne skulle starte. Han oplevede, at gorillaer er meget individuelle og forskellige og blev så tæt knyttet til en hun-gorilla, at hun blev jaloux, da Andy Serkis en dag havde sin kone med...

Filmens centrale skikkelse er Carl Denham, som spilles af den karismatiske amerikaner Jack Black, som også er med i gruppen Tenacious D. Forbilledet er tydeligvis Orson Welles, og det var en overraskelse for amerikaneren at få rollen.

- Jeg havde aldrig forestillet mig, at jeg skulle rende rundt og være i livsfare og skrige af mine lungers fulde kraft. De ekstremer er meget sjove at spille, og jeg følte jeg havde forberedt mig hele livet på rollen. Jeg ved ikke hvorfor Peter valgte mig, men jeg er meget taknemmelig og det har været mit livs oplevelse, lød det lettere affekteret fra manden, til salens moro.

Arbejdet ud i et i ti år
Hvis nogen tror, at Peter Jackson, som i mellemtiden er gået fra »buttet« til »tynd«, har nogen større filosofisk begrundelse for at lave »King Kong«, så forregner de sig.

- Jeg har ikke noget dybere budskab. Jeg laver film for at underholde, lyder det fra manden, som har arbejdet ud i et i næsten ti år - først med »Ringenes Herre« og nu med »King Kong«.

- Det er to projekter, som nu har optaget ti år af min karriere. Efter det her vil jeg gerne holde ferie for at genoplade batterierne og hjernen, siger Jackson, som endnu ikke har en ny ide til en storfilm.

fhk@bt.dk