Tomas Thordarson føler at han gav alt til Melodi Grand Prix'et.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Hvis der så bare var sket et eller andet. At jeg var faldet på min rullesko. Eller noget andet. Så kunne jeg forstå det.«

Det blev ikke til meget søvn for Tomas i går nat. Bare halvanden time. Han forsøgte at fordøje resultatet af Grand Prix-semifinalen sammen med sin værelseskammerat, fasteren Hjørdis.

»Da jeg stod ude på vejen foran hallen kl. fire i morges og prøvede at finde en taxa, var jeg bare glad. Det var virkelig min følelse. Wauw, tænkte jeg. For jeg synes, det gik utrolig godt med vores optræden. Vi blev nr. 13 med 56 point. Det kan vi godt være stolte over. Derfor er jeg stadig efter at sovet på det - meget overrasket. Det er stadig den følelse, der sidder i mig. Overraskelse. Jeg kan ikke forstå det,« siger Tomas. Og en lille portion ærgrelse også:

»Kun ét point skilte os på 13. pladsen fra nr. 12 og 11. Argh, det er da ærgerligt,« siger Tomas.

Seerne bestemmer
Den sympatiske danske sanger har fået megen støtte i Istanbul. Men ved et Melodi Grand Prix er det seerne, der bestemmer. Denne gang betød det, at ni sydøsteuropæiske lande strøg videre i finalen - ud af ti mulige. Holland var det eneste nordeuropæiske land.

»Hvis man skal sige noget dagen derpå, er det, at vi endnu en gang kan se, hvad det betyder, at de østeuropæiske lande kender hinandens sange på forhånd. Dernede spilles de igen og igen på radioerne på tværs af grænserne. Sådan er det jo ikke i Norden. Dernede lever sangene et helt andet liv. Samtidig er det åbenbart sådan, at det SKAL være et show,« siger Tomas. Han har allerede fået et hav af støtte sms'er fra vennerne hjemme i Danmark. Alle er målløse.

Om Balkan-bandens succes giver anledning til efterrationalisering i den danske lejr. Tomas Thodarson rømmer sig lidt. Det trækker lidt i øjenkrogene. Men han er lige så fattet, som da han mødte den danske presse sent onsdag nat.

Gav alt
»Jeg synes ikke, det er rimeligt at lede efter fejl. Vi gjorde, hvad vi kunne efter mange overvejelser. Der var tre ting, der skulle arbejdes med. Kostumer, koreografi og en evt. gimmick, der kunne skabe opmærksomhed. Og det hele gik jo, som det skulle. Det kunne have gået galt. Jeg kunne være faldet med min rullesko. Fortsat ind i kameraet, hæ. Det gik jo godt,« siger Tomas igen.

Både Sverige og Holland har truet med at trække sig ud af Melodi Grand Prixet, hvis EBU ikke gør noget for at forhindre MGP'et i at ride mod øst. Andre lande som Østrig og Tyskland skumler i krogene. Skal Danmark gøre det samme? Egentlig er spørgsmålet rettet til den danske delegationsleder, Uffe Kofoed. Men Tomas tager ordet:

Masser af job venter
»Nej, det synes jeg ikke. Vi må indse, at Melodi Grand Prixet udvikler sig. Hvis vi vil være med, må spille spillets regler. Vi har vores stil, vores tone i Norden. Det skal vi holde fast i. Derfor skal vi heller ikke begynde at lave om på noget. Om jeg vil synge igen i MGP? Det er meget svært at svare på. Nu glæder jeg mig til at komme ud og optræde. Jeg har en masse job i sommer,« siger Tomas Thordarson.

Den danske delegation bliver i Istanbul til på søndag. Nu kan de slappe af - og se finalen lørdag aften.

»Hvis jeg skal vende det her til noget positivt, så håber jeg, at et af landene fra semifinalen vinder. Et af de lande jeg var oppe imod,« siger Tomas.

Mylius skuffet
Hverken han eller andre i den danske delegation har lyst til at komme med forslag til ændringer i grand prixets struktur. Men som kommentator Jørgen de Mylius siger:

»Østdominansen bør klart være et punkt på dagsordenen I EBU. Men jeg har ingen forkromede løsninger,« siger han.

Den stærkt gestikulerende taxachauffør ud til koncert-hallen forleden havde til gengæld mange meninger om det store lokale arrangement. På tyrkisk, selvfølgelig. Kun to ord kunne forstås af et dansk øre - nemlig »Eurovision« og »mafia«. Hvad chaufføren mente med det, ved kun han selv.

jae@bt.dk