I Italien vil regeringen satse på kultur som våben mod terror, og i Storbritannien øger man støtten til museerne. Der er behov for kulturens fortællinger i svære tider, mener Det Kongelige Teaters direktør.

Terror skal bekæmpes med både hånd og ånd, mener den italienske regeringsleder, Matteo Renzi. Han foreslår nu, at der afsættes to milliarder euro til terrorbekæmpelse i Italien – en milliard til politi og efterretningsvæsen og en milliard til kulturlivet.

»For hvert overvågningskamera på gaden skal der gives støtte til et eksperimenterende teater eller en filminstruktør,« har Renzi meldt ud.

Budskabet er ganske enestående i Europa, men danske politikere kunne godt lære af det, mener Det Kongelige Teaters direktør, Morten Hesseldahl.

»Der er en fatal mangel på kulturforståelse blandt vore politikere – og en manglende forståelse for den betydning, kulturens fortællinger har,« siger Morten Hesseldahl, der sammen med andre kulturinstitutioner kæmper mod nedskæringer.

Det samme har kulturlivet i Italien gjort i årevis, men terrorangrebet i Frankrig har ført til »en optrapning af den kulturkrig, vi er midt i,« lød det fra Matteo Renzi i en tale i Capitoline Museum i Rom onsdag.

»De skaber billeder af terror, vi svarer med kultur. De ødelægger statuer, vi elsker kunst. De destruerer bøger, vi er bibliotekernes land,« lød det ifølge Financial Times fra den italienske premierminister.

Regeringslederen foreslår blandt andet, at alle 18-årige får 500 euro (3.700 kroner, red.) til at bruge på teater, koncerter eller museer, så de får en rolle som vogtere af Italiens rige kulturarv.

Også i Storbritannien har man besluttet at friholde nationale museer og kulturinstitutioner for de nedskæringer, der ellers skal beskære statsadministrationen kraftigt de kommende år.

»En af de bedste investeringer, vi kan foretage som nation, er i vores ekstraordinære kunst, museer, kulturarv og sport,« begrundede den konservative finansminister, George Osborne, indstillingen til BBC.

Den erkendelse savner Det Kongelige Teaters direktør, Morten Hesseldahl, hos danske politikere – ikke mindst i en tid, hvor værdier er under pres.

»Winston Churchill blev tillagt at sige, at hvis vi ikke har kulturen, hvad kæmper vi så for? Det var godt nok et falskt citat, men det gør det ikke mindre rigtigt. Hvis det ikke er klart, hvad der er vores identitet, og hvad der giver os en forankring i tilværelsen, så er det jo svært at se, hvad vi egentlig kæmper for,« siger Morten Hesseldahl.

Teaterdirektøren konstaterer, at kulturen er ganske fraværende i regeringsgrundlag og politisk udsyn.

»Vi har behov for at tage del i en fortælling om, hvad det vil sige at være menneske og at være dansker i en tid, der er så gennem-internationaliseret, og hvor der er terrorisme på dagsordenen. Derfor skal politikerne bakke op om det, der for alvor giver rygraden i et samfund, nemlig kunsten og kulturen. Når det er fuldstændig fraværende eller bare bliver betragtet som underholdning, så taber vi allesammen,« siger Det Kongelige Teaters direktør.

Kulturlivet er i de kommende års finanslove blevet beskåret med to procent årligt på driftsudgifterne. Derudover står støtten fra de kulturfonde, der holder store dele af dansk kulturliv oppe, til at blive reduceret som følge af nye skatteregler. Det fik torsdag en række ledere i dansk kulturlivs store institutioner til at appellere til politikerne om at droppe ændringerne af fondsbeskatningsloven.

»Disse foreslåede ændringer vil have fatale konsekvenser for de danske organisationer, der er modtagere af fondenes almenvelgørende og almennyttige uddelinger,« lyder det i appellen fra blandt andre Louisianas direktør Poul Erik Tøjner, Erland K. Nielsen, Det Kongelige Bibliotek og Thomas Bloch Ravn, direktør for Den Gamle By i Aarhus.

Teaterchef Morten Hesseldahl minder om sammenhængen mellem kulturen og almenvellet:

»Kultur er med til at bekræfte den generationskontrakt, der gør os til et folk, og som er helt afgørende for, at vi ikke bare er klienter og forbrugere.«

Rektor på Designskolen i Kolding, Elsebeth Gerner Nielsen mener, at kulturinvestering er afgørende for at styrke den forestillingskraft, der skal til, for at vi kan leve sammen som mennesker i det 21. århundrede:

»Jeg ved ikke om, kultur og terrorbekæmpelse hænger sammen, men siden oplysningstiden har vi troet på, at det oplyste menneske bidrager til en højere grad af civilisation. Og jeg tror også på, at de der mørkemænd kan bekæmpes gennem oplysning og inklusion.«

Til TV2 News siger kulturminister Bertel Haarder (V), at »det er ødelæggende for samfundet, hvis for mange føler sig udenfor«, og at kulturen derfor kan spille en vigtig rolle for integrationen.

»Men det er ikke nok, at staten gør noget. Vi må også mobilisere civilsamfundet, frivillige grupper og foreningslivet.«

Bertel Haarder tror, at Danmark relativt set »bruger flere penge end Italien på den folkelige kultur«.

Det lykkedes i går ikke Berlingske at få uddybende svar fra kulturministeren.