Våbensmuglerne har kronede dage i Syrien, hvor FN frygter, at situationen kan udvikle sig til borgerkrig.

Antallet af dræbte under den seks måneder lange opstand mod Syriens autoritære præsident, Bashar al-Assad, har oversteget 3000, og FN frygter, at landet kan ende i en decideret borgerkrig.

Spændingerne mellem befolkningsgrupperne stiger nemlig i takt med dødstallet, og samtidig strømmer våbnene ind i Syrien.

Inden for kort tid er der således opstået et marked i Syrien, som, i modsætning til lande som Libanon, Yemen og Libyen, før kun har haft ganske få våben i cirkulation.

- Smuglere, der gennem mange år har opereret langs de syriske grænser, har gennem den seneste tid slået sig på våbentrafik, siger Peter Harling fra organisationen International Crisis Group til AFP.

Våbnene kommer særligt fra Libanon, hvorfra automatvåben, granater og rifler er meget efterspurgte og løbende stiger voldsomt i pris.

Siden det arabiske forår bredte sig til Syrien har demonstrationerne, på trods af hærens brutale fremfærd, været ikke-voldelige.

Men nu ser det ud som om, at muligheden for at forsvare sig selv, er et stigende ønske i landet, hvor det alawitiske mindretal, som præsident Assad tilhører, frygter for repressalier.

- Alawitterne bevæbner sig, og det samme gør oppositionen i form af sunnierne på grund af regimets fortsatte brutale kurs over for en hver form for protester, siger Peter Harling.

Ifølge en vestlig diplomat i Beirut, der ønsker at være anonym, lever våbensmuglerne imidlertid livet farligt.

Han fortæller til AFP, at den militante gruppe Hizbollah - en trofast støtte til Assad og den reelle magthaver i Libanon - har øget tilstedeværelsen langs grænsen mod Syrien for at dæmme op for smugleriet, og at det syriske militær har gjort det samme.

/ritzau/AFP