70.000 personer er blevet efterforsket indtil nu. Processen fortsætter, siger justitsministeriet i Ankara.

Ankara. Domstole i Tyrkiet har ifølge landets justitsministerium i alt beordret flere end 32.000 mistænkte anholdt forud for retssager, hvor de er tiltalt for at have forbindelser til den muslimske prædikant Fethullah Gülen, som opholder sig i USA.

Gülen beskyldes af den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, for at stå bag kupforsøget i Tyrkiet 15. juli.

70.000 personer er blevet efterforsket indtil nu.

Justitsminister Bekir Bozdag siger til tv-stationen NTV, at der er anholdt 10.000 flere end tidligere oplyst af regeringen.

Bozdag understreger, at der kan komme flere anholdelser, mens nogle af de anholdte måske vil blive sat på fri fod midlertidigt eller fuldstændigt.

Der er ingen oplysninger om, hvornår de mange retssager indledes, og justitsministeren erkender, at det stadig er uklart, hvordan de vil foregå.

- Retssagerne vi finde sted i byer over hele landet, og ikke blot et enkelt sted, fastslår han.

USA's justitsministerium meddelte onsdag de tyrkiske myndigheder, at de inden for få dage vil svare på tyrkiske anmodninger om en udlevering af Gülen, der bor i Pennsylvania.

Tyrkiet vil have den 75-årige muslimske prædikant udleveret til retsforfølgelse i Ankara.

Tyrkiet har anmodet de amerikanske myndigheder om at anholde prædikanten på baggrund af sigtelser om, at han "har beordret og styret kupforsøget".

Gülen nægter, at han har noget med kupforsøget at gøre.

Sagen har bidraget til voksende spændinger mellem Tyrkiet og USA, da den tyrkiske regering har givet udtryk for, at USA gør for lidt for at få Gülen anholdt og udleveret.

Omvendt har USA lige som EU set med skepsis på den massive udrensning, som de tyrkiske myndigheder foretager i militæret, på universiteter og hos domstole.

Titusinder er blevet fjernet fra deres job.

/ritzau/AFP