Britisk familie er kendt skyldig for at udnytte hundredvis af mænd i første sag om slaveri i over 200 år.

Da britisk politi i september 2011 stormede den camperende nomadefamilie Connors lejr i Little Billington nord for London mødte et sandt rædselssyn deres øjne.

Det kan næsten sidestilles med de allieredes fund af koncentrationslejre tværs over Europa ved slutningen af 2. Verdenskrig. Kronragede, udmarvede og skørbugramte mænd i ens arbejdsdragter blev fundet med brækkede knogler, sår og indsmurt i afføring.

Gennem 30 år havde Connors-familien holdt mænd som disse slaver i det, der mest af alt lignede koncentrationslejre i både England og andre steder i Europa. Mændene sov i ukomfortable huse og nogle endda i hestestalde. De kom ikke i bad i flere måneder i træk og blev truet med tæv eller endda drab, hvis de forsøgte at flygte.
 
Det er den engelske avis, Daily Mail, der beskriver de ekstreme omstændigheder for en af de mest opsigtsvækkende sager om udnyttelse af mennesker i nyere tid. Torsdag blev fire medlemmer af Connors-familien, der står bag det barske slaveri, kendt skyldig ved retten i Luton Crown Court for kontrol, udnyttelse, verbalt misbrug og vold mod mænd for finansiel gevinst.

Politiet mener, at Connors-familien har samlet mænd op ved blandt andet hjemløse-væresteder, herberg og jobcentre og tilbudt dem arbejde og løn indenfor den velbetalte brolægger-branche. Blandt mændene var både præster og krigsveteraner.

Men selvom de blev hundset rundt på engelske og europæiske veje mens de boede i kummerlige lejre, fik de meget lidt eller ingen løn. De arbejdede til gengæld op til 19 timer om dagen, seks dage om ugen. Connors-familien arbejde kun for private kunder og insisterede altid på at blive betalt i kontanter.

Det var mistænkeligt og var med til at sætte en overvågning i gang. Efter seks ugers politiarbejde stormede 250 politimænd så lejren og redede 22 mand. Mange af dem fuldstændig udmarvede og med bid fra hunde. Få meter fra de stinkende skure slaverne boede i levede Connors-familien i deres egne hytter.

Herfra bossede de rundt med mændene, som ikke bare skulle adlyde deres chefer, men også kalde dem for far og mor.

Retten har endnu ikke besluttet sig for, hvor lang fængselsstraf de dømte får.