Flere timer i drømmeland er muligvis genvejen til at bremse sygdomme som depression, Alzheimer, skizofreni og ADHD, spår dansk forsker.

Tænk, hvis man kan bremse eller måske endda helbrede skizofreni og depression bare ved hjælp af søvn. Ved at sørge for, at kroppen får mulighed for at rense ud i hjernen, så den slipper for at kæmpe mod ophobede affaldsstoffer.Tanken er faktisk slet ikke så tosset, skriver Videnskab.dk.

Den bygger videre på et kæmpe gennembrud inden for søvnforskning, som den danskfødte professor Maiken Nedergaard har stået bag. Tilbage i 2013 afslørede hendes gruppe, at hjernen har brug for søvn, så den kan blive renset godt igennem og blive klar til næste dag.

Kort fortalt handler det om, at hjernen gemmer på en slags celler, der i mange år har stået totalt i skyggen af nerveceller, også kaldet neuroner.

Neuroner er nødvendige for at vi både kan se og høre og bevæge os, så det er ikke så underligt, at de har været i centrum for stort set al hjerneforskning i mange år. Men det har gjort, at forskningen har overset, at vi har en anden type meget vigtige celler, som hjernen har langt flere af end neuroner.

Læs mere på Videnskab.dk: Depression skal kureres med psykedeliske stoffer

De såkaldte gliaceller er kendt som støtteceller for hjernens neuroner, men Maiken Nedergaards forskning har kastet lys over, at de samtidig spiller et væld af andre roller, herunder at i dannelsen af vores tanker og bevidsthed, samt at sørge for, at hjernen bliver renset.

»Ukendte celler i hjernen er måske dem, der driver det hele. Det er måske slet ikke den, vi altid har regnet med, der er bossen,« som hun siger det.

Med den viden på plads, åbner sig pludselig et kæmpestort, uudforsket landskab inden for søvnforskning. Spørgsmålet er lige nu, hvad gliacellernes arbejde med at rense og vedligeholde hjernen – som Maiken Nedergaard kalder ’det glymphatiske system’ – betyder for sygdomme.

Læs mere på Videnskab.dk: Få din søvn og undgå at blive misbruger

»Vi ved, at der er en sammenhæng mellem mangel på søvn og hjernesygdomme som Alzheimer, skizofreni, depression og ADHD. Folk sover for lidt, og det kan betyde, at der ophober sig affaldsproteiner, som skaber en inflammation i hjernen, der ødelægger nervecellerne.«

»Al behandling af sygdommene er i dag rettet mod neuroner. Men vi prøver selvfølgelig at finde ud af, hvordan sygdommene hænger sammen med det glymphatiske system. En ide er, at hvis vi kan gøre gliacellerne mere effektive til at rense hjernen under søvn, så kan det måske bremse eller endda helbrede nogle af de neurogenerative sygdomme, hvis det viser sig, at søvn virkelig er en del af årsagen til dem,« fortæller Maiken Nedergaard.

Andre artikler på Videnskab.dk:

De flotteste mikroskopbilleder: Kødædende havplante og flagermusefoster

Så meget sex dyrkede sultan for at få over 1.000 børn

Frø-lolitadukke opklarer mysterium