PAU: Mistanken om dopingfusk mod uovervindelige Lance Armstrong, der søndag blev lanceret af Telekom-cheferne på toppen af Luz-Ardiden, er uprofessionel og uigennemtænkt. Det mener Bjarne Riis.



Der er ifølge CSC Tiscali-direktøren ingen grund til at stille spørgsmålstegn: Amerikaneren er løbets stærkeste rytter og fortjente vinder.

Mistanken mod Lance Armstrong er derimod et udtryk for den generelle mistanke, som følger cykelsporten efter 1998-skandalen under Tour de France.

»For det første er det ikke mit bord. For det andet så vil jeg sige:

Hvis Armstrong ikke havde været der, hvad så? Hvad ville de så sige? Så ville Ulrich have været overlegen. Så havde han vundet tre etaper. Så havde han kørt alle sønder og sammen. Hvad havde de så sagt?«

»Ligegyldigt hvem der vinder, så vil der følge kritik og mistanke.

Jeg synes, det er uprofessionelt at sige sådan,« sagde Bjarne Riis på Hotel Novotel i udkanten af Pau.

Salven var til cykeldirektørens gamle chefer og læremestre hos Team Deutsche Telekom. Søndag - da Jan Ullrich og Lance Armstrong var rullet i mål efter den sidste bjergetape i den 88. udgave af Tour de France - mere end antydede Rudy Pevenage, sportsdirektør for Telekom, og Walter Godefroot, manager for holdet, at Lance Armstrong ikke er kommet reelt til sin styrke.

Pevenage undrede sig over, at amerikaneren kunne køre upåvirket op med lukket mund, mens de øvrige ryttere snappede efter luft, mens Godefroot talte om en »dominans, som får mig til at stille spørgsmål«.

Rudy Pevenage trak dog i går på holdets pressemøde i Pau noget i land og sagde, at hans udtalelser ikke skulle forstås som en mistanke mod amerikaneren i gult.

»Der er altid nogen, som er bedre fysisk end de andre. Det skal de vel ikke straffes for. Der er alle de kontroller, der endnu engang er, og det må vi leve med.

Og dem som ikke overholder reglerne - de må tage straffen,« sagde Bjarne Riis.

I gårsdagens udgave af den franske sportsavis L'Equipe udtalte Vicente Belda, chef for det spanske hold Kelme:

»Jeg sagde sidste år, at Armstrong tager et eller andet »unormalt«, som ikke kan spores. Hans hold US Postal truede mig med et sagsanlæg, og jeg måtte offentlig undskylde udtalelserne.

Jeg vil derfor nøjes med at sige, at han adskiller sig fra andre gennem hans psykiske og fysiske kvaliteter.«

Tour de France 2001 har udviklet sig til en duel mellem Lance Armstrong og Jan Ullrich. Og amerikaneren, der vandt løbet i 1999 og 2000, har stort set efter behag ydmyget det tyske håb på bjergetaperne.

Armstrong har kørt, som havde han skrevet et Tour-manuskript hjemmefra.

Det har fået anklager, som også tidligere har fulgt texaneren til at blusse op igen.

I går i Pau måtte US Postal-kaptajnen blandt andet på et længe ventet pressemøde redegøre for sit årelange samarbejde med den italienske cykellæge Michele Ferrari - med tilnavnet »Doktor EPO«.

Michele Ferrari skal til september i Bologna forsvare sig overfor en særdeles kraftig anklage om forskning i doping.