Nye undersøgelser slår fast, at fed mad og et lavt aktivitetsniveau skaber overvægt blandt danske kvinder.

Danske kvinder er blevet tykkere, mens mændene ligger på samme niveau som for ti år siden. Der er altså tale om en regulær fedmegåde, hvor det kun går den forkerte vej for det ene køn, viser nye tal.

Opret abonnement på PLUS og læs og få svar på, hvorfor næsten hveranden nu er overvægtig, og hvordan det kan være, at kvinder tager hyppigere på end mænd.

Det får du i denne PLUS-pakke:

  • Artikel: Kvinder bliver tykkere
  • Undersøgelse med tre danske kvinder: Går du op i kost og motion?
  • Beregn dit BMI
  • Rapportens konklusion: Derfor går det ud over kvinderne
  • GUIDE: Sådan styrer du vægten (10 veje til vægttab + slankeråd)

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Nye undersøgelser slår fast, at fed mad og et lavt aktivitetsniveau skaber overvægt blandt danske kvinder.

Danske kvinder er blevet tykkere, mens mændene ligger på samme niveau som for ti år siden. Der er altså tale om en regulær fedmegåde, hvor det kun går den forkerte vej for det ene køn, viser nye tal.

Hele 44 pct. af de danske kvinder er i dag overvægtige, og det er en stigning på fem pct. i perioden 2005-2013. I tal svarer det til, at 40.000-50.000 flere kvinder er blevet svært overvægtige.

Løb, cykling og fitness er sammen med utallige kure og sundhedstendenser blevet en del af danskernes hverdag. Vi er mere end nogensinde optaget af krop og sundhed. Men det går alligevel den gale vej i statistikkerne om overvægt. Dog kun for kvinderne, som ellers har høje krav til sig selv. Vi hører også igen og igen, at vi sidder mere stille og bruger tid foran skærmen, og det gælder begge køn. Alligevel er det kvinderne, der er alene om at blive tykkere.

Ifølge Jeppe Matthiessen, som er seniorrådgiver ved DTU Fødevareinstituttet og står bag den nye undersøgelse, skyldes overvægt en lang række faktorer. Og selvom det er hørt før, har kost og motion stadig en stor betydning.

»Danskerne spiser i dag en mere fed kost, som har en såkaldt høj energitæthed. F.eks. indeholder en pizza næsten tre gange så meget energi pr. gram som frikadeller med rødkål, kartofler og brun sovs,« siger Jeppe Matthiessen.

Mænd er faktisk federe

Indtaget af den fede mad er kønnene dog lige gode om. Generelt er danske mænd faktisk federe end kvinder. 53 pct. mod 44 pct.

Graden af overvægt er baseret på body mass index – eller BMI-tallet – og antallet af overvægtige kvinder er steget fra 39 til 44 pct., men for de svært overvægtige, med et BMI på mere end 30, er det steget fra 13 til 15 pct. Tallene for mændene ligger på samme niveau som i 2005 og er dermed uændret,

Men hvis kvinder og mænd spiser lige usundt, hvorfor er antallet af overvægtige mænd så ikke steget?

En mulig forklaring på den fedmegåde, som ligger i den skæve udvikling, skal ifølge Jeppe Matthiessen findes i aktivitetsniveauet. Det er nemlig faldet med omkring 10 pct. for kvinderne fra 2005 til 2013. Og sammen med den såkaldte energitætte fastfood har det altså sendt danske kvinder i en forkert retning. Mere stillesiddende arbejde, bilen i stedet for cyklen, samt tv, internet og Facebook er de store syndere i den sammenhæng.

En stigning i overvægtige danskere er ikke noget, man bør ignorere. Overvægt giver nemlig en markant øget risiko for type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme og forhøjet blodtryk. Og særligt kvinder skal passe på, da overvægtige kvinder har mere fedt over maven end overvægtige mænd, og det kan altså være med at til øge risikoen for livsstilssygdomme.

Overvægt er normen

I den nye undersøgelse er der desuden set en stigning fra 42 til 51 pct. i perioden 2005-2013 blandt kvinder i aldersgruppen 45-64 år.

»Det tyder på, vi har en gruppe af kvinder, hvor det er blevet normen at være overvægtig, og det er en uheldig udvikling,« siger Jeppe Matthiessen.

Seniorrådgiveren slår dog fast, at mændene ikke er uden for risiko, selvom der ikke er set en stigning. Antallet af fede mænd kan stige igen, for det er desværre ikke set i nogen lande, at udviklingen i fedme er vendt. Ingen har endnu knækket kurven, så antallet i stedet falder.

De generelle råd er derfor, at man skal have fokus på kost- og motionsvaner. Og vejer man i forvejen lidt for meget, bør ens fokus være på at forebygge yderligere vægtøgning, for det er vigtigt ikke at nå kategorien ’svært overvægtig’, hvor helbredsrisikoen er størst.

»Mange danskere vil faktisk tabe sig, hvis de følger kostrådene, fordi man automatisk skærer ned på tomme kalorier. Kostrådene er faktisk tænkt til at forebygge overvægt. Man må gerne spise slik og chips, bare ikke for meget eller for hyppigt, og så skal man huske, at når man er mere aktiv, kan man tillade sig at indtage lidt flere tomme kalorier, uden at det giver problemer med vægten,« siger Jeppe Matthiessen.

Man skal også holde sig for øje, at faktorer som stress og søvn kan have en negativ effekt på overvægten. Et øget stressniveau i kroppen giver nemlig lyst til at spise fede og søde sager, som ikke er hensigtsmæssige for energiindtaget, og så sætter fedtet sig i manges tilfælde på maven. Og dermed bliver det til den farlige form for fedt.

 

 

--- OOO --- OOO --- OOO ---

Går du op i kost og motion?

 

Gitte Deubelbeiss, 48 år, lærer, Schweiz.
Gitte Deubelbeiss, 48 år, lærer, Schweiz. Foto: Emil Hougaard
Vis mere

 

 

Clara Zeuthen, 19 år, café-medarbejder, København.
Clara Zeuthen, 19 år, café-medarbejder, København. Foto: Emil Hougaard
Vis mere

 

 

Kristine Müller, 29 år, projektleder, Frederiksberg.
Kristine Müller, 29 år, projektleder, Frederiksberg. Foto: Emil Hougaard
Vis mere

 

 

Spørger: Lars Lindevall Hansen

--- OOO --- OOO --- OOO ---

Rapportens konklusion: Derfor går det ud over kvinderne

 

Lavere aktivitetsniveau

  • En af årsagerne til den stigende overvægt blandt kvinder er, at danskernes generelle aktivitetsniveau er faldet i perioden fra 2007 til 2012. Faldet er mest markant blandt kvinderne, som i perioden også har oplevet en vægtøgning og en stigning i andelen af overvægtige og svært overvægtige.
    Ændringer i danskernes transportvaner kan have bidraget til det faldende aktivitetsniveau, fordi vi i dag i højere grad end tidligere transporterer os passivt. Biltrafikken er således steget, og cyklismen er faldet i løbet af det seneste årti. Herudover er skærmtiden øget markant i de senere år som følge af betydelige ændringer i danskernes tv- og computervaner.

 

Flere energitætte fødevarer

  • Kostens samlede energitæthed (energiindhold i forhold til vægt) er ifølge data fra Dansda steget 9 procent blandt voksne danskere fra perioden 2005-2008 til perioden 2011-2013. Den stigende energitæthed i kosten har ført til, at det samlede energiindtag er steget 7 procent blandt voksne danskere.
    Årsagen er blandt andet et øget indtag af fedtstof (smør, blandingsprodukter og olie), kød og ost. Herudover har et stigende indtag af kager også bidraget til den højere energitæthed i danskernes kost. Fastfoodmåltider som pizza, burger og pølser samt ’tomme kalorier’ fra slik, chokolade, kager, is, chips m.m. bidrager også til kostens høje energitæthed.

 

larh@bt.dk
Kilde: DTU Fødevareinstituttet

 

--- OOO --- OOO --- OOO ---

GUIDE: 10 veje til vægttab

 

Ernæringsekspert Per Brændgaard er forfatter til bogen ’10 veje til vægttab’, som er udgivet af Komiteen for Sundhedsoplysning og Sundhedsstyrelsen. Her giver han gode råd om at tabe sig:

 

1. Slå autopiloten fra

Hvis du vil ændre vaner, er det en god idé at begynde med at slå opmærksomheden til. Når du bliver mere opmærksom på dine vaner, bliver det nemmere at træffe et sundere valg.
Skriv eksempelvis ned, hvornår, hvad og hvor meget du spiser og drikker. Du kan også føre dagbog over, hvor meget du bevæger dig. Gør det mindst to hverdage og en dag i weekenden.

 

2. Skab medvind

Det er lettere at bevæge sig frem, hvis du har ’medvind’ på vejen. Skab ’medvind’ for dig selv ved at inddrage og få opbakning fra dine nærmeste - eller gå sammen med en ven.
Undgå langvarig stress - det kan øge trangen til at spise mere − og ofte usundt − og give mindre overskud til at ændre vaner. Få dækket dit søvnbehov. 7-8 timer pr. nat er som regel passende.

 

3. Drik færre kalorier

Du bliver ikke så mæt af at drikke som af at spise – selv om der er lige mange kalorier i det, du indtager. Du kan derfor let spare kalorier – og gå ned i vægt – hvis du drikker færre kalorier, end du plejer.
Undgå store mængder af sukkerholdige drikke som f.eks. sodavand og saftevand, kaffe og te med mælk, fløde eller sukker, kakaomælk, drikkeyoghurt, energi- og sportsdrikke samt alkohol.

 

4. Bevæg dig mere

Fysisk aktivitet er ikke kun det, der foregår på et motionshold eller til løbetræning. Fysisk aktivitet er også dagligdags aktiviteter som at støvsuge, lufte hunden og lege med børnene.
Gør det til en vane i dagligdagen at erstatte dine passive vaner med noget aktivt: tag f.eks. trapperne i stedet for elevatoren, vælg cyklen til arbejde i stedet for bussen, eller gå en tur i stedet for at sætte dig foran fjernsynet om aftenen.

 

5. Spis mere grønt

Grøntsager er fulde af vitaminer og har samtidig et meget lavt kalorieindhold. Samtidig fylder de godt i maven. Spis bare løs af grøntsager – og spis samtidig mindre af noget andet. Begynd med at spise en eller anden slags grøntsag hver dag. Hen ad vejen kan du gradvist øge mængden og spise flere forskellige slags grøntsager.

 

6. Spis mere sukker

Du må gerne spise sukker og søde sager en gang imellem. Men hvis du spiser lidt mindre, end du plejer, kan det føre til et ret stort vægttab. Der er meget sukker i bl.a. slik, chokolade, kager, kiks, is, honning og marmelade. Spis gerne frisk frugt i stedet for nogle af de søde sager, du plejer at spise. Det er godt for både din vægt og din sundhed.

 

7. Vælg fuldkorn

Spis brød, pasta, ris og gryn af fuldkorn. Fuldkorn er kornprodukter, hvor hele kornet indgår. Produkter med et højt indhold af fuldkorn er sundere og mætter mere, bl.a. fordi de indeholder flere kostfibre.
Man kan ikke altid se på madvaren, om der er meget fuldkorn i. Hold derfor øje med fuldkornslogoet, når du handler.

 

8. Spis mindre fedt

Fedt er det mest kalorierige næringsstof, der findes. Du kan tabe dig, hvis du skærer ned på fedtet. Find dine fedtfælder og lav små, overkommelige ændringer i retning af mindre fedt.
Der er meget fedt i produkter som smør, margarine, olie, fløde, ost, kød, pålæg, remoulade, mayonnaise, dressing, chokolade, kiks, kager, chips, avocado og nødder.

 

9. Spis mindre mængder

Skær ned på portionsstørrelserne og spis efter din sultfornemmelse. Maden smager også bedre, og du nyder den mere, når du er sulten.
Vi kommer ofte til at spise mere, end vi er sultne til. Du kan øve dig i at følge din sultfornemmelse. Du skal i højere grad spise efter din sult og i mindre grad spise af andre årsager, som f.eks. kedsomhed eller vane.

 

10. Spis, når du spiser

Det er meget almindeligt, at man gør noget andet, mens man spiser: ser tv, hører radio, læser, taler, går, kører bil eller er på nettet. Uopmærksomheden kan betyde, at man automatisk spiser mere. Prøv i højere grad ikke at gøre andet end at spise, når du spiser. Smag på maden og mærk fornemmelserne af sult og mæthed i din mave.

 

Modelfoto
Modelfoto Foto: Scanpix/Iris
Vis mere