Når jeg møder par i min praksis, er der altid én, der er mere utilfreds end den anden. Det er ofte også den part, der er bedst til at sætte ord på, hvad vedkommende synes, der mangler i forholdet.

Nærvær er som regel højt på listen, og derfor forsøger de sig ofte med mere kærestetid, romantiske weekender og faste par-aftener hver uge. Ofte på den utilfredse parts initiativ.

Men der mangler stadig noget.

Vi er simpelthen nødt til at vågne op og tage ansvaret tilbage til os selv.

LOG IND PÅ BT PLUS og læs meget mere om, hvordan du lærer at håndtere manglende overskud i hverdagen, og hvordan du undgår, at det går ud over dit parforhold. Sexolog Maj Wismann kommer her med gode råd til, hvordan du og din partner kan håndtere stressede tider og sikre, at det ikke påvirker jeres forhold negativt.

Det får du:

  • Artikel: Dig, mig og os
  • Sexologens tip
  • GUIDE: Sådan sikrer du dig, at både du og din partner føler jer trygge i parforholdet

Når jeg møder par i min praksis, er der altid én, der er mere utilfreds end den anden. Det er ofte også den part, der er bedst til at sætte ord på, hvad vedkommende synes, der mangler i forholdet.

Nærvær er som regel højt på listen, og derfor forsøger de sig ofte med mere kærestetid, romantiske weekender og faste par-aftener hver uge. Ofte på den utilfredse parts initiativ.

Men der mangler stadig noget.

Når man bliver ved med at prøve at gøre en indsats og følge de gode råd, man får, og de ikke giver det resultat, man ønsker sig, er det nemt at konkludere, at det så må være ’os’, der er noget galt med. Men det er det ikke nødvendigvis.

Løsningen skal findes et helt andet sted end i ’pleje af parforholdet’. Spørgsmålet er jo, hvorfor plejen af forholdet ikke længere kommer af sig selv.

Er det vaner, der gør, at man falder sammen på sofaen HVER aften med hver sin smartphone eller tablet, eller er det manglende lyst til at have gode stunder sammen?

For nogle par er det. Men for rigtig mange par er der noget helt andet i spil. Nemlig at den ene part - eller måske endda begge to - har haft det rigtig skidt, men ikke har sagt det højt.

Ser vi på vores generelle psykiske tilstand i Danmark, er det efterhånden en sølle omgang:

440.000 får ordineret lykkepiller. Hver femte mand og hver tiende kvinde viser tegn på alkoholproblemer. 430.000 har symptomer på alvorlig stress hver dag. Hver anden dansker kan ikke sove og får derfor alt for lidt søvn.

Dertil kommer en række andre problematikker, som i den grad påvirker energien i hverdagen - i høj grad også energien til parforholdet.

Og helt ærligt, tror du, mere kærestetid hjælper på de problemer?

I er tre i forholdet

Som udgangspunkt er I tre i jeres parforhold: Dig, mig og os.

Og hvis dig eller mig på ingen måde har det godt og faktisk hænger gevaldigt med røven i vandskorpen, så har ’os’ det sjældent særlig godt.

Er det der, I er, er mere kærestetid ikke altid vejen frem til et bedre parforhold. Lysten til mere kærestetid eller sex kommer nemlig i langt de fleste tilfælde ikke af at have mere kærestetid eller mere sex.

Lysten, initiativet og energien kommer fra en helt anden kilde – nemlig overskud inde i dig.

Når vi ’slås’ med os selv og vores egne problematikker, er fokus indadrettet, og vi bliver voldsomt selvcentrerede – af ganske gode grunde.

Så længe vi ikke passer godt på os selv og ender med at slås med depressive eller angste tanker, stress-tilstande, alt for meget alkohol, ekstrem søvnmangel osv., kan det være svært at være en nærværende partner. En partner med energi til at samle brænde til det bål, som kærligheden og erotikken vokser af.

Vi er simpelthen nødt til at vågne op og tage ansvaret tilbage til os selv. Der, hvor det hører til. Erkende, at der faktisk kun er ÉN (og forhåbentlig med en partner som støtte på sidelinjen), der kan tage ansvaret for vores egen livskvalitet, og hvordan vi går og har det. Tage ansvaret for at få den hjælp, som vi inderst inde med ret stor garanti ved er på sin plads.

Alt for ofte har jeg set par, der har gået som katten om den varme grød i årevis og ikke italesat disse problemer, der dermed har fået lov at vokse og vokse. Når først skeen tages i den anden hånd, og begge i fællesskab aftaler, at der skal ske et skifte, kan det gå overraskende stærkt. Og et initiativ taget i dag kan måske allerede mærkes positivt med de første små forandringer om 14 dage. Når en handleplan er lagt, giver det både håb og energi til begge parter og brændstof til at kæmpe lidt mere. - Og når energien vender tilbage, er det betydeligt nemmere at have ”os-tid”, som er både nærværende og lige præcis, som I havde håbet på.

  • MAJS Tip: Har du selv overskud, så spørg: Er der noget, jeg kan gøre for dig, så din dag bliver bedre i dag?