Dronning Camilla får ligesom kong Charles en krone på hovedet, når hun lørdag bliver kronet ved siden af sin mand, kong Charles. Men kronen bliver ikke helt, som den plejer.

Samtidig tager spekulationer til – forud for lørdagens kroning – om, hvorvidt kong Charles vil dukke op i det traditionelle silketøj.

Lad os starte med dronning Camilla, hvis kroning ikke bliver helt ligesom de tidligere dronningegemalinders. For kongehuset har valgt ikke at bruge en kontroversiel diamant, som der ellers er tradition for at bruge ved lejligheden.

Både dronning Mary, dronning Alexandra og dronningemoderen før hende, havde ellers fået lavet deres egne kroner, hvori den kendte Koh-i-Noor-diamant har haft en central plads.

Dronning Elizabeth ses her med The Imperial State Crown.
Dronning Elizabeth ses her med The Imperial State Crown. Foto: SUZANNE PLUNKETT
Vis mere

Men sådan bliver det ikke ved lørdagens kroning. Her har kongehuset valgt, at dronning Camilla skal genbruge dronning Marys krone fremfor at få lavet sin egen – dog uden den berømte diamant.

Det skyldes, at den specielle diamant har sat en fornyet diskussion i gang om, hvem diamanten egentlig tilhører.

Den kommer oprindeligt fra Indien, hvor det har skabt furore, hvis den blev brugt igen. Det vil kunne sende minder tilbage til, da Indien var en koloni og en del af det britiske imperium. En tid, der ikke just bærer på gode minder for inderne.

Tortur i form af øjne, der blev stukket ud og kønsdele, der blev skåret af, er blandt nogle  af de ting, der følge The Telegraph forbindes med, hvordan den berømte diamant kom i britisk besiddelse.

Charles og Camilla.
Charles og Camilla. Foto: YUI MOK
Vis mere

Og dermed er diamanten på 105 karat, der er er på størrelse med et hønseæg og kendt som verdens mest berømte diamant, blevet noget af en varm diplomatisk kartoffel. Diamantens navn lyder ellers så idyllisk, da det oversat fra persisk betyder 'bjerg af lys'.

Også kong Charles skal bære en krone, eller rettere to ved lørdagens kroning.

St. Edwards krone er den ene, og den er blevet specielt tilpasset til den nye konge. Kronen har været brugt siden 1300-tallet ved kroninger, omend den nuværende krone kun er fra 1661, da den oprindelige blev omsmeltet i 1649.

Derefter skal kong Charles have 'The Imperial State' krone på. Den blev oprindeligt lavet til kong George den VI i 1937.

Dronning Marys krone.
Dronning Marys krone. Foto: ROYAL COLLECTION TRUST/© HIS MAJ
Vis mere

Den bæres af monarken efter kroningen, når han eller hun forlader Westminster Abbey. Desuden bliver den båret hvert år ved åbningen af parlamentet.

Foruden kronerne er der også fokus på kongens tøj. Flere britiske medier mener at vide, at kongen formentlig ikke dukker op i den traditionelle kroningsdragt – silkebukser og silke strømpebukser – men at han i stedet nedskaleret sin dragt til en militæruniform.

Angiveligt er der bekymringer for, om silketøjet vil virke for gammeldags, og derfor forventes det, at kongen måske vil være iklædt en militæruniform i stedet, skriver Independent.

Det forventes ikke, at kong Charles i samme mundering, som kong Edward gjorde ved sin kronen i 1937.
Det forventes ikke, at kong Charles i samme mundering, som kong Edward gjorde ved sin kronen i 1937. Foto: Unknown
Vis mere

Kong Charles' tidligere butler, Grant Harrold, udtaler til mediet, at han forventer, at man vil se 'massive ændringer i påklædningen'.

Han forventer, at de fleste kongelige dukker op i jakkesæt i stedet for i specielle kåber, og at ikke engang prins William og prinsesse Kate vil have diademer eller kroner på for ikke at stjæle opmærksomheden fra kong Charles.

Det er tidligere meldt ud, at kroningen bliver af en mindre kaliber, end den dronning Elizabeth fik for 70 år siden. Den nye konge har flere gange selv udtalt, at han ønsker at modernisere kongehuset.

Vil du være opdateret på de store historier til kroningen inden årtiers største royale begivenhed? Lyt til seneste afsnit af B.T.s podcast 'Kongehuset bag kulissen' herunder, eller hvor du hører dine podcasts: