Regeringen deler nu den udskældte Udlændingeservice og starter på en frisk, oplyser styrelsen.

Regeringen gør nu alvor af mange års kritik af Udlændingeservice. Styrelsen splittes op og får nyt navn.

Fra nytår skal ansøgninger om familiesammenføring behandles i en nyoprettet Udlændingestyrelse under Justitsministeriet, mens ansøgninger om arbejdstilladelse behandles i en ny styrelse under Beskæftigelsesministeriet, skriver Berlingske.

Det oplyser Henrik Grunnet, der er direktør i Udlændingeservice. Ifølge de Radikale har der udviklet sig en dårlig kultur i Udlændingeservice.

- Vi var kritiske over for den kultur, der havde udviklet sig, og derfor handlede det for os først og fremmest om at ryste posen og få en ny start, siger integrationsordfører Zenia Stampe (R) til avisen.

Berlingske dokumenterede i 2008, at Udlændingestyrelsen ikke oplyste borgerne om deres rettigheder ifølge EU-reglerne. Det blev efterfølgende kritiseret af Ombudsmanden.

De Konservatives integrationsordfører, Mike Legarth, ser også behov for en ny struktur.

Henrik Grunnet beskriver den nye struktur som en naturlig konsekvens af, at der er kommet langt flere sager om arbejdstilladelser.

Det er dog langtfra første gang, at der omstruktureres på udlændingeområdet. Daværende integrationsminister Rikke Hvilshøj (V) omdannede i 2006 Udlændingestyrelsen til Udlændingeservice efter en meget hård kritik fra Rigsrevisionen.

- Vi starter på en frisk, sagde ministeren dengang.

Udlændingestyrelsen blev oprindeligt skabt i 1993 efter Tamil-sagen, hvor sagsbehandlingen blev flyttet fra det skandaleramte Justitsministerium til Indenrigsministeriet, der i 2001 blev til Integrationsministeriet.

Det har den nye regering splittet op.

Dansk Folkepartis Martin Henriksen kalder den nye opsplitning af styrelsen "farlig" og navneskiftet "latterligt".

/ritzau/