Dyb skuffelse efter Helles triumf

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Helle Thorning-Schmidt skaffede en rabat til Danmark på 1 mia. Men samtidig mistede dansk landbrug støtte på 1,4 mia.

Mens andre lande får gaver til deres landbrug for at sige ja til budgettet, arbejdede den danske regering kun på at få rabatten, erfarer BT.

Og det skaber dyb skuffelse i dansk landbrug, der føler, at det er dem der skal betale gildet midt i en meget svær tid.

- Vi siger tillykke til statsministeren med milliard-rabatten. Det er da flot klaret. Men vi er kede af, at vi mister støtte på 1,4 mia. Vi synes godt, hun kunne have kæmpet for, at det tab blev mindre. Men det er jo tydeligt, at man har prioriteret hvilken kamp, der var vigtigst, siger Søren Gade, direktør for Landbrug og Fødevarer.

Støtten til dansk landbrug bliver barberet fra ca. 7 mia til ca. 5,6.

- Der er jo mange, der spørger, hvorfor dansk landbrug overhovedet skal have støtte. Og vi synes da egentlig også, at det er bedst at stile mod, at støtte er unødvendig. Men vi siger blot, at det er et meget uheldigt tidspunkt at skære i støtten på - midt i en alvorlig økonomisk krise. Mælkeproducenterne tjente f.eks. 0 kr. sidste år, siger Søren Gade til bt.dk.

- Vi råder faktisk over 140.000 arbejdspladser, og vi eksporterer for 120 mia. Men nu risikerer vi, at mindre landbrug og mindre banker får problemer, fordi de har færre penge. De er jo på mange måder afhængige af hinanden, siger Søren Gade.

I andre lande er det gået helt anderledes. Her har landene fået gaver til landbruget til gengæld for at godkende budgettet.

- Frankrig har fået 1 mia. euro (7,5 mia. kr., red). til landbruget. Og Finland har fået 600 mio euro (4,5 mia kr., red). Vi har arbejdet hårdt på at prøve at få den danske regering til at arbejde for at arbejde for landbruget. Men vi fik at vide at de brugte al deres energi på rabatten, siget Lone Saaby, erhvervsøkonomisk direktør i Landbrug og Fødevarer.

- De to ting har intet med hinanden at gøre. Og vi har længe ønsket at flytte støtten væk fra landbrug og over mod vækst. Så skal vi ikke sidde og klage over det, når det lykkes, siger Helle Thorning-Schmidt til TV2.