Justitsminister Morten Bødskov (S) har flere gange afvist, at han ville og kunne sagsbehandle den konkrete sag, men bag lukkede døre - efter en mediestorm og midt i en kommunalvalgkamp - skete det alligevel.

Onsdag aften i sidste uge lagde justitsministeren nemlig hovedet på blokken og garanterede Folketingets partier, at Im Nielsen og hendes mor vil kunne vende tilbage til Danmark, hvis et flertal bakkede op om den lovændring, der var på bordet.

Det fortæller flere kilder uafhængigt af hinanden til BT.

Sagen om den syv-årige Im Nielsen, der er blevet sendt ud af Danmark efter hendes stedfar døde i 2012, har skabt stor virak på Christiansborg, hvor politikere fra både rød og blå blok har krævet reglerne i Udlændingeloven ændret. Samtidig er det kommet frem, at Morten Bødskov allerede i december 2012 kunne have ændret Im Nielsens skæbne, så hun kunne blive i Danmark. Det gjorde han ikke, og helt frem til tirsdag i sidste uge afviste han, at han kunne gøre noget i sagen.

Læs også: Johanne i hårdt angreb: Du er en hykler, Bødskov!


Et døgn senere var han vendt på en tallerken og sagsbehandlede den konkrete sag på et lukket møde, hvor han over for forsamlingen af politikere også udstedte en garanti for Im Nielsens danske opholdstilladelse.

Ministerens garanti blev udstedt, efter flere partier havde sat spørgsmålstegn ved, om det nu også var sikkert, at Im Nielsen kunne vende tilbage til Danmark, hvis man blev enige om en aftale om at ændre loven. Politikerne omkring bordet var simpelthen i tvivl om, hvad lovændringen ville betyde i forhold til den konkrete sag, som man var samlet om.

Justitsministeriets embedsmænd tog ordet og forklarede, at det kom an på en konkret vurdering fra sag til sag. Men efter noget tids undren og tvivl om embedsmændenes svar, skar Morten Bødskov igennem.

- Ja, sagde han på det direkte spørgsmål, om Im Nielsen kunne komme tilbage.

Opsigtsvækkende svar

Det klare minister-svar overraskede flere af de tilstedeværende, og svaret er opsigtsvækkende fordi, der i lovændringen, som et flertal blev enige om, netop står, at der skal en konkret vurdering i den enkelte sag til, før opholdstilladelsen gives.

Efter en af gangene, hvor Bødskov havde svaret ‘ja’, brød hans departementschef ind og sagde, ifølge BTs kilder, at det naturligvis afhang af en konkret vurdering. Departementschefen gav herefter et eksempel, som mindede meget om Im Nielsen og hendes mor. Her var departementschefen sikker på, at det ville udløse en opholdstilladelse i Danmark.

Dermed var Morten Bødskov og hans embedsmænd i fuld gang med at sagsbehandle den sag, der har fået enorm medieopmærksomhed de seneste uger. Det skete, selv om han gentagne gange har afvist, at han ville eller kunne gribe ind og sagsbehandle den konkrete sag.

Nyt svar undrede

På mødet onsdag aften blev Bødskov også flere gange spurgt om, hvorvidt han eller embedsmændene i Justitsministeriet havde undersøgt, om der var mulighed for, at Im Nielsen og hendes mor kunne komme tilbage til Danmark under den nuværende lovgivning, men under et andet regelsæt end det, hun var blevet sendt ud af landet på.

- Nej, svarede Morten Bødskov.

Også det svar fremkaldte undren blandt mødets deltagere, fortæller BTs kilder.

Det er blandt andet fordi, Morten Bødskov og regeringen ikke har udtømt alle muligheder før man begyndte at ændre gældende lovgivning, at Dansk Folkeparti ikke stemte for lovændringen.

BT har tirsdag forgæves forsøgt at få en kommentar fra justitsminister Morten Bødskov.