Overvismand Whitta-Jacobsen ser anderledes på regeringens økonomiske politik under Anders Fogh, end Fogh gør. Danmark blev ikke klædt godt nok på, siger han.

Når tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen afviser, at han har et medansvar for omfanget af den økonomiske krise, Danmark står i, så render han panden mod sagkundskaben.

Overvismand og professor Hans Jørgen Whitta-Jacobsen fra det uafhængige økonomiske råd vurderer, at man i Foghs periode brugte for mange penge på offentligt forbrug og forsømte at gennemføre tilstrækkelige økonomiske reformer.

- Den førte politik gennem de gode år, særligt fra 2005 til 2008, klædte hverken Danmark tilstrækkeligt godt på til at konfrontere en krise som den, der indtraf i efteråret 2008, eller til at konfrontere de langsigtede udfordringer med en aldrende befolkning. Men det ville naturligvis have været endnu værre med en endnu slappere finanspolitik, siger han.

I et interview med Ritzau siger Fogh ellers, at regeringen i hans tid gjorde hvad den kunne for at ruste Danmark. Fogh henviser til, at arbejdsløsheden faldt, skatten blev sænket, statsgælden blev nedbragt, de offentlige udgifter blev med Foghs ord "holdt i ro", og der blev løbende gennemført reformer.

Men det var ikke nok, mener overvismanden. Konjunkturerne var ekstraordinært gode, og der kom masser af penge ind fra olien i Nordsøen.

- I de gode år burde der have været ført en strammere politik. Finanspolitikken skal være stram, når der er knald på, så man kan stimulere, når der er lavkonjunktur. Det sidste kan man ikke gøre, hvis man ikke gør det første. Finanspolitikken var ikke stram nok i de år, hvor der var mest medvind, og efterlønsreformen fra 2006 var en reform med gode elementer, men den er ikke vidtgående nok, og den får effekt alt for sent, siger han.

Og så får fastfrysningen af ejendomsværdiskatten en på hatten:

- På boligmarkedet var den store skurk fastfrysningen af ejendomsværdiskatten. Det bidrog til ekstra store stigninger i huspriserne, og derfor er der også ekstraordinært store fald nu, siger han.

/ritzau/