Justitsminister Mette Frederiksen vil oftere straffe unge førstegangskriminelle med samfundstjeneste i stedet for fængsling. Det skal forhindre, at de unge påbegynder en kriminel løbebane.

Unge førstegangskriminelle i Danmark skal i højere grad straffes med samfundstjeneste end fængselsstraf, hvis det står til justitsminister Mette Frederiksen (S), der fremsætter et nyt lovforslag baseret på en række anbefalinger fra Straffelovrådet.

Jyllands-Posten skriver, at kriminelle, der for første gang overtræder loven, skal have mulighed for at arbejde straffen af i for eksempel børnehaver eller boligforeninger. Den udvidede brug af samfundstjeneste skal sikre, at unge lovovertrædere ikke kommer ind i en kriminel løbebane.

»De, der har begået alvorlig kriminalitet, skal selvfølgelig mødes med hårde straffe. Men jeg er også af den opfattelse, at vi ikke bare skal straffe for at straffe. Vi ved, at unge førstegangskriminelle lærer af superforbryderne i fængslerne, og det er det mønster, jeg ønsker at gøre op med,« siger justitsministeren til Jyllands-Posten og henviser til en rapport fra ministeriets eget forskningskontor fra juni måned i år.

Rapporten viser, at kriminelle straffet med samfundstjeneste i mindre grad begår ny kriminalitet end dem, der har været bag tremmer.

Ordningen kommer ikke til at omfatte folk, der har begået organiseret og banderelateret kriminalitet såsom narkokriminalitet, fastslår Mette Frederiksen, der samtidig lægger op til stramninger over for dem, der begår ny kriminalitet i deres prøvetid.

Hos Dansk Folkeparti er man dog ikke overbevist af justitsministerens forslag, og retsordfører Peter Skaarup (DF) frygter, at ofre for grove forbrydelser kommer til at kunne se deres overfaldsmænd på fri fod, lige efter at de har begået deres forbrydelse.