Den negative sociale arv uddybes, hvis studerende skal betale for at gå på universitetet, mener Dansk Folkepartis universitetsordfører Jesper Langballe

Studerende fra lavere sociale lag undlader at læse på universitetet, hvis de skal betale for studierne.

Det siger Dansk Folkepartis universitetsordfører Jesper Langballe. Han vender tommelfingeren nedad til forslaget om at lade studerende betale noget af deres uddannelse selv. Et forslag, der kommer fra rektorerne fra Aarhus Universitet, Lauritz B. Holm-Nielsen, og Johan Roos fra Copenhagen Business School (CBS).

- Det er vi fuldstændig modstandere af. Det vil betyde, at nogle vil være ude af stand til at gennemføre uddannelsen. Det vil alt andet lige betyde et talentspild, siger Jesper Langballe.

Spørgsmål: - Vil studiebetaling forstærke den negative sociale arv?

- Det er klart. Det er en af de meget store risici ved at gennemføre brugerbetaling. Det er næsten uundgåeligt, at vi vil komme tilbage til den tilstand, hvor det at blive akademiker, er et spørgsmål om social arv, siger han.

Universiteter bør ifølge ham ikke finansieres af studerende. Folketinget skal i stedet skaffe flere penge gennem Globaliseringspuljen, mener Jesper Langballe. Han ser ingen problemer ved, at store selskaber donerer anselige millionbeløb til forskning på Københavns Universitet.

- Novo Nordisk skal have lov at give Københavns Universitet store pengebeløb. Jeg ser ikke noget galt i en sådan privat finansiering af universiteterne, siger han.

Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) understreger i Berlingske Tidende, at regeringen ikke har planer om at indføre brugerbetaling.

/ritzau/