Fagbevægelsens top foretrækker at en spade bliver kaldt en spade, og det er Sass bedst til, forlyder det.

Flere fagbosser vejrer morgenluft nu, hvor Henrik Sass Larsen igen spiller en aktiv rolle i Socialdemokraternes top som gruppeformand.

Ikke fordi man vil undsige møderne med Helle Thorning Schmidt, Bjarne Corydon og Mogens Jensen, men Sass er kendt for at sige tingene lige ud, og ikke spilde tiden med ’skønsnak’.

Håbet er, at samarbejdet mellem regeringen og fagbevægelsen nu igen kan komme på skinner, og at der nu endelig kan komme gang i reelle trepartsdrøftelser.

- Jeg kan godt forestille mig, at Sass Larsen kan blive manden, der kan få trepartsdrøftelserne sparket godt i gang. Jeg opfatter ham som meget kontant og barsk, men også lige ud af posen. Når man skal diskutere med fagbevægelsen, så skal man ikke bruge de første ti minutter på diverse omsvøb. Det kan de mange akademikere i regeringen lære noget af, siger forbundsformand, Dennis Kristensen fra FOA.

Dyb frustration

Det er ikke nogen hemmelighed, at der har været dyb frustration flere steder i fagbevægelsen over regeringens ageren det første halve år. Flere fagbosser investerede massive ressourcer i at sikre medlemmerne et regeringsskifte i efteråret, og frustrationerne er ifølge flere kilder blevet luftigt flittigt på gangene og på interne møder i fagbevægelsen. Og overfor Henrik Sass Larsen.

KOMMER HENRIK SASS LARSEN TIL AT KUNNE GØRE EN FORSKEL FOR SOCIALDEMOKRATERNE? DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN

Han har derfor allerede længe optrådt som bindeled mellem regeringen og socialdemokratiske nøglepersoner i fagbevægelsen, fortæller flere kilder.

- Når der bliver holdt så mange møder, at folk glemmer, hvem der har deltaget og hvornår, er der altid nogen, der kommer til at snakke over sig. Jeg er ikke i tvivl om, at der har været holdt uformelle møder, siger Dennis Kristensen.

Men selvom regeringens 2020-plan har været drøftet på uformelle møder med fagbevægelsen inden fremlæggelsen i tirsdags, så er vidner diskussionen om afskaffelse af helligdage om, at ikke alle har været inviteret med til kaffe.

I Teknisk Landsforbund er formand, Gita Grüning, blevet bombarderet med mails fra frustrerede medlemmer:

- Jeg er bekymret over, at det fremstår som om LO samlet set går ind for at afskaffe helligdage. Det har skabt uro blandt mine medlemmer. De havde forståelse for, at man skulle arbejde 12 minutter længere for at bevare efterlønsordningen. Men ingen kan forstå, at man skal arbejde mere, så længe der er så mange kolleger, der er ramt af ledighed, siger Gita Grüning.

I Socialpædagogernes Landsforbund er formanden, Benny Larsen, ikke helt så afvisende.

– Jeg glæder mig bare til at komme i gang med forhandlingerne. Sass Larsen har et godt øje for mulige løsninger. Han ser den større strategi og de langsigtede mål og har samtidig en pragmatisk tilgang til at løse problemerne her og nu. Nu vil vi bare i gang med forhandlingerne, siger Benny Larsen.

Kommer Henrik Sass Larsen til at kunne gøre en forskel for Socialdemokraterne? Eller er de en synkende skude?

Deltag i debatten herunder. De bedste indlæg bliver bragt i BT