Tyrkiets ambassade skal ikke have lov at lave en officiel dansk udstilling under navnet »Det såkaldte armenske folkemord«. Det mener Enhedslisten.

Balladen om Det Kongelige Bibliotek fortsætter. Direktør Erland Kolding Nielsens tilsagn, om at Tyrkiets ambassade kan få lov at lave en udstilling, der har arbejdstitlen »Det såkaldte armenske folkemord« får nu Enhedslisten til at stille spørgsmål til to ministre. Det skriver B.dk.

Den ny kulturminister, Marianne Jelved (R), skal blandt andet i Folketingssalen svare på, om kulturinstitutioner skal kunne formidle historiske emner uden at disse bliver ændrede på grund af pres udefra.

- Hvis man begynder at bøje sig for en aktør i en historisk konflikt, så stopper al mening med historie. Det bekymrer mig. Jeg synes, det er vigtigt, at kulturministeren meget klart melder ud, at danske kulturinstitutioner ikke skal føle sig presset af udenrigspolitiske interesser, siger europaordfører Nikolaj Villumsen (Ø) til B.dk.

Nikolaj Villumsen sammenligner sagen med, at biblioteket tillod nynazister at afholde en udstilling under navnet »det såkaldte holocaust«. Han har også sendt et spørgsmål til udenrigsminister Villy Søvndal (SF), der skal redegøre for, om Danmark reelt er blevet presset af Tyrkiet.

- Danmark har en meget tæt udenrigspolitisk alliance med Tyrkiet igennem NATO og som ansøgerland til EU. For mig er det helt afgørende at få en forsikring om, at der ikke er dansk udenrigspolitik indblandet i det her. Hvis tyrkere skulle have henvendt sig, håber jeg, de har fået et meget klart svar om, at vi ikke laver historieforfalskning bare for at være på god fod med dem, siger Nikolaj Villumsen.

Sagen har vakt international opsigt, og historikere fra lande som Norge, Holland, USA og Skotland har til Berlingske kritiseret det, som de mener, er et knæfald for tyrkisk propaganda. Men Erland Kolding Nielsen har børstet kritikken væk med henvisning til, at han vil udstille begge sider af en konflikt.

Tidligere i dag meldte en ny gruppe af kritikere sig så på banen, da en række fremstående intellektuelle tyrkiske statsborgere indgående bad Erland Kolding Nielsen om ikke at vise udstillingen. Det er stadig uvist, præcis hvornår udstillingen er klar, og hvad den vil indeholde. Det spørgsmål har den tyrkiske ambassade flere gange afvist at besvare over for Berlingske.

Det Kongelige Bibliotek hører direkte under Kulturministeriet. Marianne Jelved har afvist at tage stilling til sagen med henvisning til, at der er et armslængdeprincip mellem ministeriet og biblioteket.