Internetudbydere skal spærre for deres brugeres adgang til hjemmesiden Grooveshark. Enhedslistens it-ordfører mener, der er tale om censur, men ekspert er uenig.

Fogedretten på Frederiksberg pålagde mandag teleselskabet 3 at blokere for deres kunders adgang til musiksiden Grooveshark.com, hvilket betyder, at det er slut med at lytte til gratis musik gennem tjenesten.

Retten gav RettighedsAlliancen, der havde indbragt sagen for retten, medhold i, at Grooveshark.com i vidt omfang krænker kunstnernes ophavsrettigheder, og at 3 som internetudbyder er medvirkende til det.

Enhedslistens it-ordfører, Stine Brix, er utilfreds med dommen og mener, at der er et principielt problem i, at vi i Danmark blokerer flere og flere hjemmesider.

- Det virker helt absurd på mig, at internetudbyderne bliver gjort medskyldige i ophavsretskrænkelserne. Jeg mener, at der bør gælde et princip om, at internetudbyderne er neutrale, siger hun og fortsætter:

- Man bliver nødt til at forhindre overtrædelserne ved problemets rod. Vi er inde på en glidebane, når vi i stedet sætter hegn op på internettet på den måde. Det er farligt, og der er helt klart tale om censur.

Stine Brix frygter, hvad det næste kan blive.

- Skal vi til at spærre for alle udenlandske hjemmesider med brugerindhold, indtil de har lavet en aftale med Rettighedsalliancen?, spørger hun.

Thomas Riis, professor ved Center for informations- og innovationsret på Københavns Universitet, mener derimod ikke, at der er tale om censur.

- Det er et spørgsmål om at håndhæve nogle rettigheder, som eksisterer i forvejen. Der er ikke tale om et principielt problem, hverken med hensyn til ytringsfrihed eller censur, så længe der er tale om ulovligt materiale, konstaterer han.

Ifølge Thomas Friis ligger der visse krav til teleselskaberne, men, siger han, »man kunne godt stramme skruen, hvis det er det, man vil«.

Fra politisk side ser det imidlertid ikke ud til, at det er det, man vil.

På Christiansborg mener man ikke, at flere filtre eller tekniske spærringer er svaret. I stedet vil man gå efter at forebygge via blandt andet en mærkningsordning.

- Filtre og spærringer kan være den rene jungle, og vi skal passe på, det ikke tager overhånd, da vi risikerer at skulle blokere virkelig mange hjemmesider, siger Trine Bramsen, it-ordfører for Socialdemokratiet.

Ifølge hende er et af de helt store problemer, at mange danskere simpelthen ikke ved, om, og når, de gør noget ulovligt.

- Der er mange, som slet ikke er klar over, at når de eksempelvis henter noget ulovligt musik, er det ligesom at gå ind i en butik og stjæle, siger hun.

I Venstre tror man heller ikke nødvendigvis, at tekniske blokeringer vil afhjælpe problemet.

- Det tager ikke mange Google-søgninger at omgå dem, og efter bare en enkelt dag er der alligevel en ny hjemmeside oppe, som bare kører under et andet navn fra et sted i Kina eller Rusland. Vi er derfor nødt til at arbejde for bedre oplysning såsom ved en mærkningsordning, så folk nemt kan skelne de lovlige sider fra de ulovlige, siger it-ordfører Michael Aastrup Jensen.