Vi skal gøre langt mere, end vi gør i dag for at få danskerne – især de unge - til at kvitte smøgerne og leve sundere, lyder kravet i nyt udspil. Politikerne viger uden om stramninger.

Sæt prisen på en pakke cigaretter op til 100 kroner. Begræns adgangen til smøger ved kun at give få forretninger med en særlig licens lov til at sælge tobak. Og indfør en mindstepris på alkohol, så unge og storforbrugere ikke kan drikke sig fulde i billig øl og spiritus.

Det er blandt forslagene fra en stribe fremtrædende sundhedseksperter i Vidensråd for Forebyggelse, der er blevet etableret af blandt andet Lægeforeningen, og hvor også Sundhedsstyrelsen er repræsenteret. Det skriver Berlingske.

Med et nyt udspil forsøger eksperterne nu at presse politikerne i Folketinget til at opruste indsatsen for at forbedre den skrantende danskers sundhed og gennemsnitlige levetid, der i dag er kortere end i stort set alle andre lande i den vestlige verden.

»Vi har skærpet rygeloven. Men der er stadig en masse huller i reglerne, og vi kan gøre meget mere, end vi gør i dag. Ikke mindst er der stadig alt for mange, som ryger, selv om rygning koster 14.000 dødsfald om året. Hér bør sættes langt mere markant ind – blandt andet ved at sætte priserne op, som, vi ved, vil virke,« siger formanden for Vidensråd for Forebyggelse, Morten Grønbæk, der også er direktør for Statens Institut for Folkesundhed og tidligere medlem af forebyggelseskommissionen.

Han henviser til, at andelen af rygere i Danmark stadig ligger over 20 procent og er stagnerende. Blandt unge mellem 16 og 20 år er andelen helt oppe omkring 25 procent, og derfor er der god grund til særlige initiativer rettet mod den gruppe, vurderer rådet.

Især prisen på cigaretter menes at spille en væsentlig rolle. I Norge, hvor prisen er blevet sat op til 100 kroner, har det således ifølge Morten Grønbæk ført til et markant fald i antallet af unge, der ryger. Samme effekt vil man givetvis kunne se i Danmark, hvis man hævede prisen fra de nuværende cirka 40 kroner, forudser han.

»De inkarnerede rygere, som har råd til det, vil blive ved med at ryge og er heller ikke den primære målgruppe. Men det er jo frygteligt, at så mange unge begynder at ryge, og med hensyn til denne gruppe ville en pris på 100 kroner helt sikkert kunne påvirke forbruget. Andelen af rygere vil falde dramatisk,« siger Morten Grønbæk.

Samme tankegang ligger også bag forslaget om at indføre en mindstepris per genstand alkohol, som er inspireret af lignende overvejelser i Skotland. Forventningen er, at det vil kunne reducere forbruget, hvis unge – og storforbrugere-  ikke længere kan købe øl til et par kroner stykket eller billig vin og spiritus, som de i dag bruger til at drikke sig fulde i.

Rådet foreslår desuden, at kun forhandlere med licens må sælge tobak. Det vil føre til, at der vil blive længere mellem de steder, hvor man kan købe cigaretter, og det vil også gøre det lettere at håndhæve forbuddet mod at sælge cigaretter til helt unge.

Tilsvarende bør der indføres »røgfri arbejds- og skoletid«, så det ikke længere vil være lovligt at ryge på lærerværelser eller særlige områder på for eksempel erhvervsskoler.

Forslagene præsenteres på en konference mandag på Christiansborg for politikere og andre beslutningstagere, og de kommer kort efter, at regeringen har lanceret syv nationale sundhedsmål for udviklingen i danskernes sundhed i de kommende ti år.

Blandt målene er at hæve middellevetiden med tre år ved blandt andet at reducere andelen af rygere og storforbrugere af alkohol med en tredjedel. Udspillet blev fulgt af en ny pulje på 120 millioner kroner, der skal gå til at danne nye, frivillige »strategiske partnerskaber« mellem private virksomheder og civilsamfundet, for eksempel idræts- og boligforeninger, som skal komme med forslag til, hvordan man kan hjælpe skrantende danskere på vej mod et sundere liv.

Til gengæld veg regeringen uden om nye forslag om højere afgifter og strammere lovgivning, og det gør den også nu, hvor der fra politisk hold ikke kan spores den store velvilje over for de nye forslag fra forebyggelseseksperterne.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) anerkender, at mindstepriser på alkohol og afgiftsforhøjelser på cigaretter »måske« vil få nogle til at skrue ned for alkoholforbruget og droppe tobakken.

»Men jeg har meget svært ved at se for mig, at man fra den ene dag til den anden skulle mere end fordoble prisen på en pakke cigaretter. Vi har i regeringen ingen planer om at hæve afgiften på cigaretter,« siger han til Berlingske.

Venstres medlem af sundhedsudvalget, Finn Thranum (V), afviser også højere afgifter og strammere regler.

»Restriktive løsninger er slet ikke vejen frem. Dette skal løses ved at arbejde med folks motivation og med oplysning. Den enkelte skal selv tage ansvar for eget liv, og i forhold til børn og unge har forældrene et ansvar for at vejlede og bakke op om, hvad der er godt og fornuftigt,« siger han.