I vores nabolande betaler de mellem 75 og 130 kroner per lægebesøg. Derfor giver det giver god mening at gøre som dem og øge brugen af brugerbetaling, mener Cepos.

Den liberale tænketank Cepos bakker op om de Radikales forslag om at omlægge brugerbetalingen.

- Brugerbetalingen i vores nabolande er langt højere og mere jævnt fordelt end i Danmark, siger chefkonsulent Mia Amalie Holstein.

En analyse fra Cepos viser blandt andet, at brugerbetalingen for at gå til lægen i Sverige, Norge og Finland i gennemsnit ligger på cirka 120 kroner per lægebesøg.

- Det er et fornuftigt leje, og samme niveau kunne derfor med fordel indføres i Danmark. I de øvrige nordiske lande har brugerbetalingen bidraget til at dæmpe efterspørgslen og lette presset på sundhedsvæsenet. Det er der også hårdt brug for her hjemme, siger chefkonsulenten.

På speciallægeområdet ligger brugerbetalingen i Sverige, Norge og Finland i gennemsnit på cirka 250 kroner. Også dette niveau kan Danmark med fordel kopiere, vurderer hun.

- I Danmark er vores brugerbetaling desværre af historiske årsager koncentreret på enkelte ydelser såsom tandlæger, fysioterapeuter, psykologer og egenbetaling på medicin. Men der er ingen god forklaring på, hvorfor eksempelvis lægebesøg og besøg hos speciallægen er udeladt, siger hun og fortsætter:

- Andre nordiske lande spreder netop i større omfang brugerbetalingen og anvender derved i højere grad brugerbetaling som adfærdsregulering.

Ifølge Mia Amalie Holstein er det dog helt afgørende, at fortjenesten fra brugerbetalingen ikke ender i statskassen. Pengene skal gå til lavere bundskat.

- Ellers bliver brugerbetaling bare en ny indtægtskilde i verdens største offentlige sektor. Dog kan den offentlige sektor få lov til at beholde den budgetforbedring, der opnås ved færre lægebesøg. Der frigives nemlig ressourcer i sundhedsvæsenet, som for eksempel vil kunne anvendes til at øge kvaliteten af behandlinger, siger hun.