Selv kort tid i et solarie kan give dig forbrændinger, siger hudlæge.

Seks minutter. Længere tid tager det ikke at få en rød ryg eller mave. Til gengæld ved du ikke, hvornår du risikerer at blive forbrændt. Gratisavisen 24timer har lånt en lysmåler fra Hørsholm Sygehus og testet den på ti solcentre fordelt over hele landet.

Fire steder er du i direkte fare for at blive solskoldet, selv om du nøjes med at tage den korteste behandlingstid. Det kortbølgede ultraviolette lys - det såkaldte UVB - er så kraftigt, at det ifølge Kaare Weismann, der er overlæge på hudklinikken på Hørsholm Sygehus, kan give akutte skader på huden.

- UVB bruger vi til behandling af patienter med psoriasis og eksem. Hvis ikke man holder nøje øje med tiden, kan almindelige mennesker med lys hud få en let forbrænding, forklarer Kaare Weismann til 24timer. Han mener, at solcentrene skal tvinges til at oplyse, hvor kraftige deres solarier er.

- De fortæller en masse om effekt, men det handler om strøm - ikke lysstyrken, som påvirker huden, understreger Kaare Weismann. Men den kritik forstår Klaus Vindeløv, der driver solcentret Open Sun & Good Looks i Odense ikke, selv om hans rør ifølge overlægen er alt for kraftige.

- Jeg har købt rørene hos min leverandør, hvor jeg ved, at tingene er i orden, siger han. Open Sun & Good Looks er et koncept, der drives af Dan-Sun.

Landets største leverandører af solarier. Her afviser man også kritikken fra overlægen.

- Vi er nødt til at have en vis effekt, hvis folk skal blive brune. Hvis kunderne ikke føler sig trygge, er de velkomne til at gå et andet sted hen. Vi lever af tilfredse kunder, siger administrerende direktør Henrik Marx. Sundhedsstyrelsen undersøgte i 2004 danskerne solvaner.

Hver syvende dansker gik dengang i solarier mindst en gang om ugen. Et tal, derer skræmmende for Kræftens Bekæmpelse, der spår, at vi vil se flere tilfælde af kræft. Et soleklart tegn på danskerne sult efter lys og varme for Henrik Marx, der også er formand for Dansk Solarie Forening.

- Vi giver danskerne fem minutters velvære i en stresset hverdag. Så solbadning har også nogle positive effekter, som hudlægerne overser, mener Henrik Marx.