Der bliver både kysset og kæmpet i de smukke koralrev. Nyt supermikroskop giver et unikt indblik i korallernes verden.

Når man snorkler rundt i vandoverfladen og nyder det smukke syn af koraller, glemmer man let, at der er tale om dyr.

De bittesmå hvirvelløse ’koralpolypper’, der udgør verdens farverige koralrev, er nemlig så små, at det har været besværligt at nærstudere dem.Indtil nu, skriver nationalgeographic.com ifølge Videnskab.dk.

For nu har forskere fra University of California San Diego skabt et nyt mikroskop, som virker helt ned til 30 meters dybde og kan opfange små objekter – såsom de mystiske koralvæsener – i høj opløsning trods havets bevægelse.

Se koralvæsnerne helt tæt på i vild video på Videnskab.dk.

Ved hjælp af det nye undervandsmikroskop har forskerne bag studiet opdaget en egenskab ved korallerne, som, de ikke mener, er dokumenteret før.

Da forskerne kiggede på en nats optagelse fra et koralrev i Det Røde Hav, kunne de se, hvordan nærliggende koralpolypper regelmæssigt lænede sig mod hinanden og pressede deres munde sammen i, hvad forskerne kalder et 'polypkys'.

»Vi er bestemt de første på området til at observere dette,« siger Andrew Mullen, som forsker ved University of California San Diego og er medforfatter på studiet, ifølge nationalgeographic.com.

Læs mere på Videnskab.dk: Kan vi ikke bare udrydde alle myg?

Han og forskerkollegaerne regner med, at korallerne - af den ene eller anden årsag – udveksler mad eller næring, når de 'kysser'.

Alt var dog ikke fryd og gammen mellem korallerne.

Når forskerne flyttede nogle koralkolonier tæt på hinanden, kunne de med mikroskopet observere dem kæmpe.

Læs mere på Videnskab.dk: Din guide til sex i naturen

Hvis særlige arter endte som naboer, udsendte de hvide net, som egentlig er en del af deres fordøjelsessystem og fyldt med giftige nældeceller. På den måde kunne korallerne faktisk slå rivaler ihjel.

Typisk har forskere været nødt til at tage koralprøver med tilbage i laboratoriet for at undersøge dem i et mikroskop. Men transporten risikerer at skade de skrøbelige væsener, og laboratoriet kan aldrig genskabe det komplekse og foranderlige undervandsmiljø.

Fordelen ved det nye mikroskop er, at laboratoriet altså kan tages med under havet, så korallerne kan studeres i deres naturlige habitat.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Gå på Pokémon-jagt med Videnskab.dk

Hvorfor lugter mine egne prutter bedst?

Hvorfor har vi nationalmelodier?