Sådan har vi aldrig set Dronningen før - som klippe-klistre-kunstner, instruktør, scenograf, scenearbejder i sutsko og eventyr-fortæller. Dronning Margrethe trækker virkelig i alle tråde bag tilblivelsen af en hel fantastisk, digital TV-version af H.C. Andersens eventyr "Snedronningen".

Den er lavet i samarbejde med film og TV-producenten Jakob Jørgensen og grafiske designer Kristof Kunzewicz.

Søndagen er der verdenspremiere i Odense i anledning af eventyrdigteren H.C. Andersens 195 år fødselsdag, men allerede lørdag vil seer kunne få et kik ind i kulisserne og følge Dronningens arbejde med eventyret og høre hende fortælle om de tanker, hun har gjort sig.

"Snedronningen appellerede til mig, fordi det er så billedligt. Jeg hører til de naive, der også gerne vil se billederne", fortæller Dronning Margrethe, der har lavet scenografien i en speciel klippeklistre-stil ( decouager), som TV-eventyrets skuespillere bogstavelig talt bevæger sig rundt i ved hjælp af avanceret computerteknik.

Billederne er fundet i blade og auktionskataloger og klistret sammen i store ovaler, der også udstilles i Odense og senere på H.C. Andersens Museum.

Det er bevægende og betagende at se Dronningen leve sig helt ind i tilblivelsen af historien, fra kostume-prøver til at slæbe rundt på irgrønne skumfiduser i studiet og instruere eventyrets børne og voksne i, hvordan man sidder på en gammeldags slæde eller holder som bedstemor-lil på en eventyrbog.

"Jeg er ikke instruktør, men jeg fik som sædvanlig blandet mig ind i alting. Det har virkelig været spædende at følge, hvordan sådan nogle optagelser foregår, og se, hvor dygtige børnene var.

Jeg var vildt imponeret", siger Dronningen, og tilføjer: "Man kunne have bildt mig ind, at jeg så Kays slæde galoppere hen over himlen, eller Gerda fik læst op af bedstemor, så levende var de.

Man kan så håbe, at H.C. Andersen, der selv var interesseret i klippeteknik, kunne glæde sig over vores version af hans eventyr.

For mig har det meget egoistisk set været en stor oplevelse," siger Dronningen, der fik ideen, da hun lavede acrylmalerier til J.J. Films "De fire årstider", som Kristof Kunzewicz gjorde levende med avanceret computerteknik.

Hun har også indtalt eventyret i både den danske og en engelsk version, men bedt J.J. Film om at finde en anden til den franske udgave.

James Price har skrevet musikken til TV-eventyret, der har kostet seks millioner kroner at lave, og umiddelbart skulle man tro, det var nemt at finde sponsorer.

"Men det vil jeg ikke sige. Der mangler stadig en del, før filmen er færdigfinancieret", siger Jakob Jørgensen, der har fået støtte fra Det Danske Filminstitut, Den Danske Bank. Ny Carlsbergfonden, A.P. Møllers Fond, Dronningen og Prins Henriks Fond og Odense Kommune.

På mandag udkommer en bog med eventyret og Dronningens decoupager sammen med eventyret og TV-programmet "Med dronningen bag "Snedronningen" desuden på video. Alt overskud fra salg af filmen, nationalt som internationalt, vil gå til Dronningen og Prins Henriks Fond. erlends.